Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

15 Οκτώβρη παγκόσμια ημέρα της αγρότισσας


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΒΡΟΥ « Η ΕΝΟΤΗΤΑ»


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
15 ΟΚΤΩΒΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ  ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ

Η Διεθνής ημέρα της Αγρότισσας  που καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 18 Δεκεμβρίου 2007 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου για να υπενθυμίζει τη συμβολή της γυναίκας στην αγροτική παραγωγή και την αγροτική κοινωνία εν γένει, αλλά και τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει σήμερα.
Με την ευκαιρία αυτή η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου  «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»  χαιρετίζει τις αγρότισσες του Έβρου που καθημερινά μαζί με τους άνδρες τους δίνουν τη μάχη  της επιβίωσης  έχοντας απέναντί τους  την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, την ΚΑΠ,  που εφαρμόζουν με ευλάβεια οι κυβερνήσεις  του ευρωμονόδρομου,   μια πολιτική που έχει σαν στόχο να τους πετάξει έξω από το χωράφι , που  χρόνο με το χρόνο δυσκολεύει τη ζωή  της αγροτικής οικογένειας, έχει  ερημώσει την ύπαιθρο και κατάντησε τα χωριά μας απέραντα γηροκομεία.     
Η παγκόσμια μέρα της αγρότισσας συνηθίζεται να «τιμάται» από τις εκάστοτε κυβερνήσεις με ωραία λόγια, με ψεύτικες υποσχέσεις και ενίοτε με γιορταστικές εκδηλώσεις.
 Η καθημερινότητα όμως της ελληνίδας αγρότισσας, είναι διαφορετική, είναι σκληρή και επιδεινώνει την ήδη υποβαθμισμένη κοινωνική της θέση.     Μέρα με τη μέρα βλέπει το εισόδημα της οικογένειας να συρρικνώνεται. Η υπερφορολόγηση, τα χαράτσια του ΕΛΓΑ, τα καλλιεργητικά έξοδα, η εκτίναξη του ΦΠΑ, ο ΕΝΦΙΑ και τα κάθε λογής τέλη, οδηγούν στην παραπέρα φτωχοποίησή της. Ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι ανασφάλιστη. Παράλληλα η σύνταξη μειώνεται παρά τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές. Οι συνέπειες της νέας ΚΑΠ 2014-2020 ήδη είναι ορατές και θα αποτελέσουν την ταφόπλακα της φτωχομεσαίας αγροτιάς.
Το κλείσιμο σχολείων στα χωριά και στις κωμοπόλεις, οι τεράστιες ελλείψεις στις δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, η ανύπαρκτη κοινωνική μέριμνα, που φορτώνει αποκλειστικά στις πλάτες της γυναίκας τη φροντίδα των παιδιών,  των ηλικιωμένων, των ΑμΕΑ, την περιθωριοποιούν ακόμα περισσότερο.
Οι δύσκολες συνθήκες δουλειάς στην ύπαιθρο (κτηνοτροφία, γεωργία), που ξεκινάει από τις 5 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, δημιουργούν επιπλέον εμπόδια στην κοινωνική της ζωή, στη συμμετοχή στην κοινωνική δράση. Επιβαρύνουν ακόμα ιδιαίτερα το γυναικείο οργανισμό.
Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες, αντιμετωπίζει τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα των αγροτισσών, αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής, με...παυσίπονα: τα ευρωπαϊκά προγράμματα της γυναικείας επιχειρηματικότητας!!!

Σήμερα, όμως, η γυναίκα της υπαίθρου έχει αποκτήσει πείρα. Επιδιώκοντας να σταθεί στα πόδια της, να επιβιώσει, την έσπρωξαν να φτιάξει συνεταιρισμούς. Παρακολούθησε διάφορα σεμινάρια για να...εκπαιδευτεί σε «καινοτόμες ιδέες». Στο τέλος βρέθηκε είτε χρεωμένη, είτε «προσγειώθηκε» στην σκληρή καθημερινότητα με τα ίδια ή χειρότερα προβλήματα. Καμιά αγρότισσα δεν πρέπει να ξεγελαστεί από αυτά τα τεχνάσματα. Αυτοί που της τα προτείνουν, δεν νοιάζονται για τα δικά της συμφέροντα, για τα συμφέροντα της φτωχής αγροτικής οικογένειας.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου  «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» καλεί τις αγρότισσες  να συσπειρωθούν στον αγώνα για την επιβίωση της αγροτικής οικογένειας.
Οι ανάγκες  για εργασία, μητρότητα, δημιουργική ζωή,  δε συμβιβάζονται με τα επιχειρηματικά κέρδη και την καταπίεση.

Καλεί τις γυναίκες του Έβρου να συσπειρωθούν στους αγροτικούς συλλόγους και να συμμετέχουν δραστήρια στην προετοιμασία των νέων αγώνων που έρχονται.

Να τιμήσουμε την Παγκόσμια μέρα της αγρότισσας δυναμώνοντας τον αγώνα  για:

§  Ολόπλευρη και αποκλειστική κρατική, κοινωνική προστασία της μητρότητας
§  Επίδομα μητρότητας για τις αγρότισσες. Αξιοπρεπείς συντάξεις στα 55 χρόνια για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες.
§  Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, με σύγχρονες υποδομές και υπηρεσίες για τη στήριξη της γυναίκας, τη φροντίδα της οικογένειας.
§  Κανένα βρέφος ή νήπιο εκτός βρεφονηπιακών σταθμών. Να κατασκευαστούν νέοι, σύγχρονοι, δημόσιοι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, που θα εξασφαλίζουν με την ευθύνη της κεντρικής κυβέρνησης, ενιαία, την κάλυψη των αναγκών προσχολικής αγωγής και δημιουργικής απασχόλησης σε όλα τα παιδιά χωρίς κοινωνικές διακρίσεις, χωρίς τους απαράδεκτους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν
§  Επαναχορήγηση του επιδόματος τοκετού σε όλες τις γυναίκες και των επιδομάτων σε Αμεα, χρονίως πάσχοντες, πολύτεκνες γυναίκες και μονογονεϊκές οικογένειες.

 Οκτώβρης 2016