Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας

Εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας
Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ Αν. Μακεδονίας - Θράκης οργανώνουν εκδηλώσεις στον Έβρο για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100χρονα του ΚΚΕ, η Επιτροπή Περιοχής Αν. Μακεδονίας - Θράκης του Κόμματος και το Συμβούλιο Περιοχής Αν. Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ οργανώνουν εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (1946-1949).

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους:

«Μέσα από την εκδήλωση αυτή θέλουμε να αναδείξουμε την Ιστορία του ΔΣΕ και στην περιοχή μας, όχι σαν ένα μνημειακό αφιέρωμα, αλλά ως εμπνευστή - καθοδηγητή των αγώνων που έχουμε μπροστά μας.

Οι αγώνες που δίνουμε και έχουμε μπροστά μας ως Κομμουνιστές μπορεί να είναι σήμερα σε διαφορετική εποχή, με άλλες απαιτήσεις αλλά έχουν το ίδιο ταξικό πρόσημο.

Γιατί και ο Δημοκρατικός Στρατός γεννήθηκε από τις ασυμφιλίωτες ταξικές αντιθέσεις στην Ελλάδα. Από την μια μεριά ήταν οι λαϊκοί αγωνιστές, που εξέφραζαν τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού, από την άλλη ήταν ο αστικός εθνικός στρατός, η αστική τάξη και το κράτος της και οι ιμπεριαλιστές σύμμαχοί τους, η Μεγάλη Βρετανία και στη συνέχεια οι ΗΠΑ.

Όσοι, ανοιχτά ή κρυφά και ύπουλα, συκοφάντησαν αυτό τον αγώνα του ΔΣΕ έχουν έναν κοινό στόχο: Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να μείνουν ανήμπορα μπροστά στις συνέπειες της σαπίλας και της βαρβαρότητας του καπιταλισμού, ή να αρκεστούν στην αδιέξοδη πάλη της δήθεν "διόρθωσής" του. Επιδιώκουν να χτυπήσουν την ταξική πάλη σήμερα, προκειμένου να περάσει δίχως κινδύνους για την καπιταλιστική εξουσία η στρατηγική του κεφαλαίου, η διαιώνιση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Απ΄ αυτή την προσπάθεια δε μπορούν να λείπουν βέβαια και οι οπορτουνιστές, αυτοί που τα δίπλωσαν, που έδωσαν και δίνουν τόσα χρόνια γερό χέρι βοήθειας στην αστική τάξη, με τον αντικομμουνισμό τους και την αντιλαϊκή πολιτική τους.

Όμως καμιά συκοφαντική, αντικομμουνιστική και οπορτουνιστική επίθεση δεν μπορεί να σκιάσει τον αγώνα του ΚΚΕ, τον αγώνα του ΔΣΕ, τη λεβεντιά και το ήθος του. Τη μεγάλη παρακαταθήκη που μας άφησε για το σήμερα.

Γι αυτό επιδιώκουμε οι εκδηλώσεις μας να φτάσουν στους φίλους και οπαδούς του Κόμματος και της ΚΝΕ αλλά και όσο γίνεται πιο πλατειά στη νεολαία, στα λαϊκά στρώματα της Περιοχής μας, να τους ενημερώσουμε, να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον τους, να τους καλέσουμε.

Σημειώνουμε ταυτόχρονα ότι και η ΚΕ αλλά και η ΕΠ του Κόμματος, μαζεύουμε αρχειακό υλικό, βιβλία που γράφτηκαν, πληροφορίες για μαχητές και νεκρούς. Κάνουμε έκκληση σε όσους μπορούν να μας διαθέσουν οποιοδήποτε υλικό ή πληροφορία».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Ο Δημοκρατικός Στρατός στον Έβρο - Η ηρωική πορεία στο Γράμμο

Σάββατο 15 Οκτώβρη 2016

Ιστορικός περίπατος στον Έβρο

Αναχώρηση από Αλεξανδρούπολη στις 8.30 π.μ.

Κορνοφωλιά: Επίσκεψη στο μνημείο του ΔΣΕ. Σύντομη αναφορά για την περιοχή.

Κυριακή: Επίσκεψη στο μνημείο του ΔΣΕ. Αναφορά στη μάχη της Κυριακής.

Ρούσα - Γονικό - Ουράνια: Εκεί ήταν το αρχηγείο του ΔΣΕ. «Ελεύθερη Ελλάδα», η έδρα του Επαρχείου. Σύντομη αναφορά.

Μεταξάδες: Αναφορά στη μάχη των Μεταξάδων.

Σουφλί (στην επιστροφή): Επίσκεψη στο μνημείο του ΔΣΕ.

Επιστροφή στην Αλεξανδρούπολη γύρω στις 5 μ.μ.

Κυριακή 23 Οκτώβρη, ώρα 11 π.μ.

Εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης

Προβολή βίντεο, με μαρτυρίες μαχητών/τριών του ΔΣΕ.

Ομιλία από τον Ζήση Λυμπερίδη, μέλος της ΚΕ.

Αφιέρωμα με αφήγηση - μαρτυρίες - ποιήματα, για το ΔΣΕ στον Έβρο.

Μουσικό αφιέρωμα, με τραγούδια του ΔΣΕ (από το συγκρότημα της ΚΝΕ Ξάνθης).

Απόδοση τιμής στους νεκρούς, αλλά και τους εν ζωή μαχητές/τριες του ΔΣΕ.

Στην είσοδο θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφιών - ντοκουμέντων.


Πηγή: http://www.alexpolisonline.com/2016/10/70.html#ixzz4N4dNlClt 
Alexandroupoli Online