Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

ΟΧΙ στο άρθρο 179 του πολυνομοσχεδίουΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση των δομών των Δήμων

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Ορεστιάδας με αφορμή το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που δίνει τη δυνατότητα στα Δημοτικά Συμβούλια να εκχωρούν σε ιδιώτες βασικούς τομείς των Δήμων.

Στις διατάξεις του περιβόητου αναπτυξιακού νομοσχεδίου η κυβέρνηση πρόσθεσε τελευταία στιγμή και το άρθρο 179. Με το άρθρο αυτό, η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο «κατά την κρίση του» και χωρίς αυξημένη πλειοψηφία ή αιτιολόγηση να εκχωρεί σε ιδιώτες τη συλλογή και μεταφορά στερεών αποβλήτων, την καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων, τη συντήρηση πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού. Δηλαδή προχωρούν στην ιδιωτικοποίηση βασικών τομέων των Δήμων, σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών που θα πληρώσουν απευθείας από την τσέπη τους το μάρμαρο, μέσα από τα δημοτικά τέλη και τους φόρους που ασφαλώς θα εκτοξευτούν.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί ένα θεσμικό πλαίσιο, που προϋπήρξε και δεν το αναίρεσε, φυσικά, ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και το προχωρά ακόμα παραπέρα, εντάσσοντας και άλλους τομείς που βρίσκονται στο στόχαστρο διείσδυσης των επιχειρηματικών ομίλων. Μάλιστα, προβλέπει κυρώσεις κατά δημοσίων υπαλλήλων και των προϊσταμένων της υπηρεσίας αν δεν ανταποκρίνονται άμεσα στις προσταγές των «επενδυτών», δηλαδή σε περίπτωση καθυστέρησης των διαδικασιών για τις επενδύσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κατώτατη πειθαρχική ποινή που προβλέπεται είναι η προσωρινή παύση τριών μηνών.

Την ίδια στιγμή, οι διατάξεις του νομοσχεδίου επιφέρουν μεταξύ άλλων συντριπτικό χτύπημα στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και ειδικά στις κλαδικές, βάζουν σε μόνιμη «πρέσα» τους μισθούς και θέτουν υπό ασφυκτικό κρατικό έλεγχο τη λειτουργία των Συνδικάτων, με ηλεκτρονικό φακέλωμα και χτύπημα των Γενικών Συνελεύσεων.

Εκτός του πολυνομοσχεδίου, στον αέρα βρίσκεται, με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και με την «αδιαφορία» της ΝΔ, το ανθυγιεινό επίδομα και τα Βαρέα και Ανθυγιεινά κατ’ επέκταση, με κρίσιμη ημερομηνία στις 31 του Οκτώβρη.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ορεστιάδας στηρίζει με κάθε τρόπο τους εργαζόμενους του Δήμου, απέναντι στις αντιδραστικές ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή μέσα από το περιβόητο αναπτυξιακό νομοσχέδιο και καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, τους συλλόγους να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και ταυτόχρονα να οργανώσουν τον αγώνα για να μην περάσει το νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ


Πηγή: https://www.alexpolisonline.com/2019/10/blog-post_67.html#ixzz62pgE2jjf
Alexandroupoli Online