Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ορεστιάδας στηρίζει τους αγώνες των φοιτητών



Σύγχρονες σπουδές με δικαιώματα-Δωρεάν στέγαση και σίτιση

Στις 31 Οκτώβρη, κλιμακώνονται οι φοιτητικές κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει σε όλη τη χώρα από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς. Οι φοιτητές βάζουν στο στόχαστρο την πολιτική που υψώνει νέα εμπόδια στις σπουδές, τις νέες αναδιαρθρώσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση στην Ανώτατη Εκπαίδευση και την ισοτίμηση κολεγίων και Πανεπιστημίων, διεκδικώντας την απαραίτητη χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών των σχολών και της φοιτητικής μέριμνας.
Και στο Δήμο Ορεστιάδας είναι τεράστια τα προβλήματα στη στέγαση των φοιτητών καθώς, μόνο το 8% των φοιτητών μπορεί να στεγαστεί στις εστίες, ενώ και αυτοί οι ελάχιστοι που δικαιούνται δωρεάν στέγαση θα πληρώνουν ενοίκιο με την παραπέρα αξιοποίηση των ΣΔΙΤ. Τα παραπάνω, τα ακριβά ενοίκια και η μείωση δικαιούχων στη δωρεάν σίτιση, οδηγεί πολλούς φοιτητές να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους.
Επιπλέον η Νέα Δημοκρατία, η οποία νομοθέτησε την κατάργηση του ασύλου, συνεχίζει από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ και κλείνει σε ακόμα περισσότερους φοιτητές το δρόμο προς τη μόρφωση, ενισχύοντας τους ταξικούς φραγμούς. Με τη διαγραφή των φοιτητών στα Ν+2 έτη σπουδών, τη μείωση των μετεγγραφέντων, την εισαγωγή βάσης του 10, την εξίσωση των πτυχίων των πανεπιστημίων με τα κολέγια.
Συνεχίζει την υποβάθμιση των πρώην τμημάτων ΤΕΙ , που έχει ως αποτέλεσμα ολόκληρα τμήματα να υπολειτουργούν με ελάχιστο αριθμό μόνιμου διδακτικού προσωπικού και να είναι στον αέρα το εξάμηνο όπως συμβαίνει στο τμήμα Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο.
Η Λαϊκή Συσπείρωση στηρίζει και θα στηρίζει με όποιον τρόπο μπορεί μεσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο τον αγώνα των φοιτητών και διεκδικεί:
· Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση στον κρατικό προϋπολογισμό.
· Να γίνουν δεκτές όλες οι μετεγγραφές.
· Οι νόμοι για το άσυλο και την ισοτιμία κολεγίων - Πανεπιστημίων να μείνουν στα χαρτιά
· Άμεση λύση στο ζήτημα της στέγασης των φοιτητών με ανέγερση νέων εστιών και επινοικίαση  δωματίων για όσους μείνουν εκτός.
Τέλος ζητάμε από τη δημοτική αρχή να προχωρήσει στην κατάργηση των δημοτικών τελών σε όλους τους φοιτητές, μέχρι την υλοποίηση των παραπάνω, ενώ καλούμε τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις, τα σωματεία και τους φορείς να παλέψουμε για πραγματικά σύγχρονες σπουδές, για φοιτητές με πτυχίο υψηλού επιπέδου ανά επιστημονικό αντικείμενο, με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα και όχι φοιτητές - πελάτες.
Λαϊκή Συσπείρωση
31/10/2019