Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

ΔΙΑΝΟΜΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΓΗΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ "3 ΛΑΛΟΥΝ ΚΑΙ 11 ΧΟΡΕΥΟΥΝ " (δημοσίευση από τον Ριζοσπάστη)




ΔΙΑΝΟΜΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΓΗΣ
Τρεις λαλούν και έντεκα χορεύουν...
Κυβερνητική φιέστα κοροϊδίας της αγροτιάς χτες στην Ξάνθη
Το «πανηγύρι» διανομής αγροτικής γης ξεκίνησε χτες η κυβέρνηση από την Ξάνθη. Τρία μέλη της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου, Κ. Σκανδαλίδης, Σ. Ξυνίδης και Γ. Δριβελέγκας, διένειμαν σε 11 αγροτοκτηνοτρόφους 180 στρέμματα. Η φιέστα που στήθηκε στην αίθουσα συσκέψεων του Διοικητηρίου στην Ξάνθη ήταν ένα σκηνικό δημιουργίας φτηνών επικοινωνιακών εντυπώσεων.
Οι 11 δικαιούχοι υπέγραψαν τις 20ετείς συμβάσεις τους για να κάνει η εικόνα το γύρο της Ελλάδας και να δοθούν υποσχέσεις ότι προσεχώς θα διανεμηθεί μεγάλος αριθμός χωραφιών σε νέους αγρότες, ακτήμονες, ανέργους κλπ. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη σχετική συνέντευξη Τύπου ανέφερε πως «είναι πολύ χαρούμενος που από μια ακριτική περιοχή ξεκινά μια νέα εποχή για την επένδυση στον πρωτογενή τομέα που πρέπει να αποτελέσει διέξοδο για τη χώρα, με βάση τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της». Οπως έγινε γνωστό χτες, διανεμήθηκαν 29 αγροτεμάχια, από τα οποία το 1/3 είναι χωράφια για γεωργική χρήση και τα 2/3 βοσκότοποι για κτηνοτροφική χρήση.
Ομως παρά τα όσα θέλει να εμφανίσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η ενοικίαση κάποιων εκτάσεων αγροτικής γης και βοσκοτόπων με φτηνό τίμημα δεν αποτελεί τη διέξοδο για τη χώρα. Η ολέθρια πολιτική των κυβερνώντων σε βάρος της φτωχομεσαίας αγροτιάς δε διορθώνεται με εξαγγελίες και φιέστες ενοικίασης δημόσιας αγροτικής γης. Δεν πρόκειται, ουσιαστικά, να λυθεί κανένα πρόβλημα. Δεν πρόκειται να δοθεί έτσι προοπτική αγροτικής ανάπτυξης. Εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ, της ΚΑΠ, του ΔΝΤ, του μνημονίου, η αγροτιά στενάζει και πετιέται εκτός αγροτικής παραγωγής, αφού οι τιμές παραγωγού κατρακυλούν, η παραγωγή μένει απούλητη και το κόστος παραγωγής όλο και αυξάνεται. Η πολιτική διανομής δημόσιας αγροτικής γης δε σημαίνει ότι εξασφαλίζει δουλειά και εισόδημα στους μικρούς και φτωχούς αγρότες, στους ακτήμονες και στους ανέργους. Δε σημαίνει ότι εξασφαλίζονται οι λαϊκές ανάγκες. Στη χώρα μας υπάρχουν ακαλλιέργητα περίπου 3 εκατ. στρέμματα, γιατί δε συμφέρει στους αγρότες να καλλιεργήσουν, αφού δε βγάζουν βιώσιμο εισόδημα.
Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, είτε νοικιάσουν φτηνή αγροτική γη είτε όχι, δεν μπορούν να επιβιώσουν γιατί δε λαμβάνονται μέτρα: Για εγγυημένες τιμές παραγωγού και επιδοτήσεις που θα διασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα. Για μείωση του κόστους παραγωγής. Για προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές. Σ' αυτό το σάπιο σύστημα οι φτωχομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι δεν έχουν σωτηρία, αφού τους ξεκληρίζει σε όφελος των καπιταλιστών παραγωγών.