Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΔΟΕ -- ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ




Η συνάντηση του Δ.Σ. της ΔΟΕ με την κ. Διαμαντοπούλου, σήμερα 22/12/2011 είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑ.ΟΣ επιβεβαίωσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι το υπουργείο Παιδείας προωθεί γοργά το νέο σχολείο της αγοράς και ότι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να εξαναγκαστούν να το υπηρετήσουν. Ταυτόχρονα επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει το φόρτωμα της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων γιατί, όπως είπε, «χρέος της κάθε κυβέρνησης από δε και πέρα είναι να απαλλάξει τη χώρα από το χρέος» κι όλοι ξέρουμε πως κάτι τέτοιο σημαίνει αντεργατική θύελλα για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Συγκεκριμένα:
1. Για το νέο σχολείο: Το Υπουργείο Παιδείας θα αξιολογήσει στο τέλος του σχολικού έτους τα διάφορα πιλοτικά προγράμματα (αυτοαξιολόγηση, ολοήμερα δημοτικά με ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, νέο αναλυτικό πρόγραμμα...), ώστε να προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή του νέου σχολείου της αγοράς από του χρόνου. Ταυτόχρονα η υπουργός επιβεβαίωσε ότι υπάρχει συναίνεση στα πλαίσια της συγκυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στην ψήφιση νόμου για το Τεχνολογικό Λύκειο και για τον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια, ζητήματα που επίσης συνδέονται με το νέο σχολείο.
2. Για τον υποσιτισμό των παιδιών δήλωσε προκλητικά ότι παρά την επιμονή της δεν της ανέφεραν κανένα συγκεκριμένο σοβαρό λιποθυμικό περιστατικό (!!!) και ότι για τα προβλήματα που σίγουρα θα υπάρξουν πρέπει να ενημερώνονται οι διευθυντές, ώστε να υποστηρίζεται η οικογένεια από την ομάδα αλληλεγγύης που δημιουργείται σε κάθε Δήμο! Δεν υπήρξε καμία δέσμευση για χρηματοδότηση της όποιας προσπάθειας αντιμετώπισης του φαινομένου που ως γνωστό αυξάνεται καθημερινά.
3. Γτα το ζήτημα της εφεδρείας προσπάθησε να αποδείξει ότι δεν αφορά την εκπαίδευση η εφεδρεία σε καμία της μορφή, γιατί πέρυσι πάρθηκαν τα αναγκαία κατά την άποψη της Υπουργού μέτρα (συγχωνεύσεις, ανάκληση αποσπασμένων εκπαιδευτικών...). Καμία εμπιστοσύνη, είναι γνωστό πως παίρνονται μέτρα για επέκταση της εφεδρείας στους εκπ/κούς (βλ. δηλώσεις Ρέππα σε ΑΔΕΔΥ). Επιβεβαίωσε ότι θα γίνουν συγχωνεύσεις, αλλά είπε πως θα είναι οι συνήθεις (δηλαδή πόσες;).
4. Για την αρπαγή του πλεονάζοντα χρόνου, που γίνεται με την κατάταξη των εκπαιδευτικών αλλά και όλων των Δ.Υ. στο νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, είπε ότι απασχολεί κι άλλα υπουργεία και προτίθενται να προχωρήσουν σε σχετική νομοθετική ρύθμιση.
5. Για τα σχολικά βιβλία, αφού παρέθεσε το ιστορικό του φετινού τραγέλαφου, ισχυρίστηκε ότι για του χρόνου προχωρά κανονικά η διαδικασία έκδοσής τους (;).
6. Για τη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών ισχυρίστηκε ότι η καθυστέρηση της εκταμίευσης των χρημάτων είναι ευθύνη των δήμων. Ξέχασε φυσικά να δεσμευτεί για αύξηση δαπανών.
7. Για τη νέα διοικητική δομή της εκπαίδευσης είπε ότι η παρούσα κυβέρνηση μάλλον δε θα νομοθετήσει, ενώ είναι γνωστό ότι προχωρά στην πράξη η εφαρμογή της νέας δομής.
8. Για την Ειδική Αγωγή είπε ότι έχει αύξηση πιστώσεων για διορισμό περισσότερων αναπληρωτών, αλλά για τη μονιμοποίηση των συναδέλφων που εδώ και σχεδόν 10 χρόνια δουλεύουν ως αναπληρωτές δήλωσε ότι θα γίνει διαγωνισμός του ΑΣΕΠ φέτος, δηλ. μετά από 10 χρόνια δουλειάς θα κληθούν να εξεταστούν για το αν είναι άξιοι να διοριστούν! Και μην ξεχνάμε ότι 185.000 παιδιά με ειδικές ανάγκες παραμένουν έξω από τη δημόσια Ε.Α!
9. Για τους διορισμούς της επόμενης χρονιάς στην ουσία επιβεβαίωσε ότι δε θα κάνουν κανένα διορισμό. Ταυτόχρονα δε δεσμεύτηκε ότι θα καλυφθούν ούτε τα υπάρχοντα κενά, απλά δήλωσε ότι θα δημιουργηθεί κλάδος εκπαιδευτικών πληροφορικής στην Π.Ε. με διορισμούς (;).
10. Για την τριετή παραμονή των νεοδιοριζόμενων στον τόπο διορισμού είπε ότι προχωρά σε νομοθετική ρύθμιση που θα την κάνει διετή (!!) με κίνητρα παραμονής!
11. Για τα Διδασκαλεία είπε ότι θα υπάρξει επιμόρφωση των εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων, 3μηνη και 6μηνη υποχρεωτική για όλους αλλά παράλληλα με τη δουλειά, άρα παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων, και μονοετή, όπου η επιλογή θα γίνεται με εξετάσεις και ο επιμορφούμενος θα παίρνει απαλλαγή από τα διδακτικά του καθήκοντα.
12. Για τις αποσπάσεις που ακόμα εκκρεμούν για χιλιάδες εκπαιδευτικούς είπε απλά ότι θα το δει.


Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι οι λαϊκές ανάγκες βρίσκονται στον αντίποδα αυτής της πολιτικής και δεν χωρούν καμία ανοχή, καμία αναμονή, χρειάζεται αντεπίθεση για να ανοίξει ο δρόμος για τη λαϊκή οικονομία και εξουσία που θα τις ικανοποιήσει. 22/12/2011