Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Δευτέρα 11 Φεβρ. Αλεξ-πολη-- Συμβολική κατάληψη του ΕΛΓΑ από τους αγρότες του Έβρου


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΒΡΟΥ
Αλεξανδρούπολη: Συμβολική κατάληψη του ΕΛΓΑ από τους αγρότες



Συμβολική κατάληψη στον ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας οι αγρότες με κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Έβρου, «Η Ενότητα» (ΟΑΣΕ), απαντώντας στα μέτρα κοροϊδία που εξήγγειλε η τρικομματική κυβέρνηση.

Χαιρετισμό απηύθυνε, εκ μέρους της Τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Ν. Έβρου, η Άννα Μαρία Σίσκου, ενώ κύριος ομιλητής ήταν ο Κώστας Κωστάκης, στέλεχος της ΟΑΣΕ. Στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Τα νέα αγριότερα μέτρα που ανακοινώνει η συγκυβέρνηση οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση του πενιχρού εισοδήματος καθώς θα μειωθεί η επιστροφή ΦΠΑ ενώ αντίστοιχα έχει αυξηθεί για την αγορά μέσων και εφοδίων από τους αγρότες, μειώνεται η επιστροφή για το πετρέλαιο, νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ ενώ καλούνται οι αγρότες να πληρώσουν το χαράτσια των γεωτρήσεων, νέα και παλιά χαράτσια επιβάλλονται στους αγρότες, αυξάνουν οι εισφορές για τον ΕΛΓΑ και ΟΓΑ ενώ την ίδια στιγμή θα μειώσουν κι άλλο τις εξευτελιστικές αγροτικές συντάξεις.

Χιλιάδες αγρότες, παραμένουν ανασφάλιστοι αφού δεν έχουν να πληρώσουν την εισφορά στον ΟΓΑ ενώ σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με την διάθεση και αγορά των φαρμάκων.

Ο νέος νόμος για τον ΕΛΓΑ καθιερώνει την υποχρεωτική ασφάλιση, αυξάνοντας κατά πολύ τα ασφάλιστρα, που προπληρώνονται με τη δήλωση ΟΣΔΕ, χωρίς ταυτόχρονα να παρέχει εγγύηση πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης σε περίπτωση ζημιάς.

Έτσι ο αγρότης από 3% που πλήρωνε επί των τιμολογίων πώλησης, τώρα πληρώνει 4% επί της αξίας της συνολικής γεωργικής παραγωγής του(δηλαδή ανεξάρτητα αν θα πουλήσει ή όχι την παραγωγή του) και, μάλιστα, στην αρχή του έτους μαζί με τη δήλωση του ΟΣΔΕ.

Η ασφαλιστική κάλυψη γίνεται ανάλογα με τα έσοδα που συγκεντρώνει ο ΕΛΓΑ. Εάν αυτά δεν φτάνουν για την πλήρη αποζημίωση, τότε περικόπτεται τόσο ώστε να ισοσκελιστούν τα έξοδα με τα έσοδα.

Επιπλέον, ο νέος νόμος βάζει από την πόρτα πια τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, για την ασφάλιση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής καθιερώνοντας, μάλιστα, την επιδότηση ασφάλιστρου σε όσους καταφύγουν στους ιδιώτες και όχι στον ΕΛΓΑ.

Γίνεται φανερό πως κι αυτός ο νόμος χρησιμοποιείται ως εργαλείο στην κατεύθυνση της ισχυροποίησης των αγροτοεπιχειρηματιών που έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν, ευνοούνται απ αυτόν και είναι σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς, που ουσιαστικά τους ωθεί στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας του χωραφιού και στο ξεκλήρισμα».

Επίσης, στην κατάληψη αναφέρθηκαν τα αιτήματα πάλης της αγροτιάς:

1. Να πληρώσει άμεσα το κράτος ό,τι οφείλει στους αγρότες από αποζημιώσεις (εξισωτική, καταστροφές-ΠΣΕΑ, κ.ά.) και καμία μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ του 2012.

2. Να αποζημιωθούν οι παραγωγοί βαμβακιού από τον ΕΛΓΑ από τις ζημιές που προήλθαν από πράσινο σκουλήκι και να δοθεί ολόκληρη η συνδεδεμένη ενίσχυση σε όσους δεν πιάσουν το καθορισμένο πλαφόν παράδοσης βαμβακιού.

3. Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής.

4. Να εξασφαλιστούν άτοκα δάνεια με περίοδο χάριτος όσο κρατάει η κρίση στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν τη νέα περίοδο.

5. Να εξασφαλιστεί η εξόφληση των παραγωγών από βιομηχανίες και εμπόρους σε βαμβάκι, τομάτα, γάλα κ.λπ. που παραμένουν απλήρωτοι πολλούς μήνες.

6. Αφορολόγητο (τράνζιτ) πετρέλαιο στους αγρότες για την οικογενειακή αγροτική εκμετάλλευση, όπως γίνεται με τους εφοπλιστές.

7. Μείωση του κόστους παραγωγής με την κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια και μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 30%.

8. Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών, σε όλα τα φυτικά και ζωικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.

9. Αρνούμαστε να πληρώσουμε χαράτσια και πρόστιμα (ΔΕΗ, ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, Γεωτρήσεις κ.ά.).

10. Αφορολόγητο εισόδημα 40.000 € για κάθε ζευγάρι αγροτών και 5.000 € για κάθε παιδί, μείωση των συντελεστών φορολογίας από εκεί και πάνω, φορολόγηση με 45% των ΑΕ και ΕΠΕ.

11. Απαγόρευση κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία έως 300.000 ευρώ, με διαγραφή τόκων και πάγωμα πληρωμής χρεών, όσο διαρκεί η κρίση.

12. Προστασία της εγχώριας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές και παράνομες ελληνοποιήσεις σε γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία.

13. Να επανέλθει ο ΕΛΓΑ στον προηγούμενο νομό για την καταβολή της εισφοράς, με βάση τα τιμολόγια και την πραγματική παραγωγή του κάθε κτήματος. ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικό φορέα με πλήρη ασφάλιση, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους στην παραγωγή και στο κεφάλαιο. Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς.

14. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με κατάργηση στα χαράτσια στα νοσοκομεία και στη συμμετοχή στα φάρμακα της εξέτασης και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων. Κατάργηση των αυξήσεων στη συμμετοχή για τον ΟΓΑ των φτωχομεσαίων αγροτών.

15. Νομιμοποίηση και δωρεάν παροχή της υποδομής ηλεκτροδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων.

16. Σύγχρονη αντιπλημμυρική προστασία του Έβρου.