Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Απρίλη η Συνδιάσκεψη της ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ. Στη Συνδιάσκεψη επιβεβαιώθηκε η ιδεολογικοπολιτική ενότητα της Οργάνωσης, με την ομόφωνη ψήφιση των Θέσεων της ΚΕ και του προτεινόμενου Καταστατικού. Γραμματέας της νέας Επιτροπής Περιοχής εκλέχθηκε ο Δημήτρης Παπατολίδης.
Η Συνδιάσκεψη ανέδειξε ζητήματα που αφορούν την περιοχή, την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Η επίσημη ανεργία είναι στο 27,2%. Εκλεισαν δεκάδες επιχειρήσεις και τα πρώην Συνεταιριστικά εργοστάσια, λιμάνια και αεροδρόμια βρίσκονται στο επίκεντρο των σχεδιασμών για ξεπούλημα. Στους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, το κλείσιμο μαγαζιών παίρνει τραγικές διαστάσεις, ενώ οι φτωχοί αγρότες οδηγούνται στο ξεκλήρισμα.
Επισημάνθηκε ότι ξεχωριστή και σημαντική επίδραση έχουν οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για την ενέργεια και τους ενεργειακούς δρόμους, αφού από την περιοχή περνούν οι αγωγοί από την Τουρκία προς μεγάλες χώρες της Ευρώπης, όπως και οι ανταγωνισμοί για τον ορυκτό πλούτο, τη συνδιαχείριση του Αιγαίου κ.λπ. Η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο των ανταγωνισμών του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά και ενδεχόμενα στο επίκεντρο πολεμικών σχεδιασμών.
Η Αν. Μακεδονία και η Θράκη είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε ορυκτό πλούτο και ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον του μεγάλου κεφαλαίου π.χ. για τους λιγνίτες της Δράμας, το Χρυσό Εβρου - Ροδόπης, τα πετρέλαια Καβάλας. Σ' αυτά τα ζητήματα παρεμβαίνει η Οργάνωση, αλλά όπως εκτίμησε η Συνδιάσκεψη, πρέπει καλύτερα να αναδειχθεί η αντίληψη του Κόμματος, με αιχμή τη θέση ότι ο ορυκτός πλούτος είναι λαϊκή περιουσία και ότι το ΚΚΕ είναι αντίθετο σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίησής του.
Οι εξελίξεις τρέχουν γρήγορα, όπως για παράδειγμα με την υπόθεση του χρυσού σε Εβρο - Ροδόπη. Η Οργάνωση βρέθηκε καλά προετοιμασμένη, με παρέμβαση μέσα στο κίνημα, με επεξεργασμένη τη θέση της ενάντια στην εξόρυξη του χρυσού, τόσο γιατί ο χρυσός αποτελεί αποθεματικό και λαϊκή περιουσία, όσο και για τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα έχει στο περιβάλλον, την υγεία και την οικονομία της περιοχής, σε ό,τι αφορά τους μικρούς ΕΒΕ και τους φτωχούς αγρότες. Συμπερασματικά, εκτιμήθηκε ότι η Οργάνωση πρέπει να οργανώσει ακόμα πιο αποφασιστικά την παρέμβασή της.
Στην περιοχή ευθύνης της Οργάνωσης, οι άλλες δυνάμεις δουλεύουν με τα ζητήματα της ανάπτυξης στα πλαίσια της κυρίαρχης πολιτικής. Μέσα κύρια από το Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και τους Δήμους, προβάλλουν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες μέσω ΕΣΠΑ, ανοίγουν τη συζήτηση για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ). Εκτιμήθηκε ότι οι επεξεργασίες και οι παρεμβάσεις του Κόμματος πρέπει καλύτερα να φωτίζουν όλα τα παραπάνω σαν πλευρές της ληστρικής δράσης του μεγάλου κεφαλαίου και στην περιοχή και αυτό να γίνεται υπόθεση του συνόλου των κομματικών δυνάμεων.
Για τα ζητήματα της μειονότητας
Τονίστηκε ότι ουσιαστικότερα πρέπει να απασχολήσει την ΚΟ το ζήτημα της μειονότητας. Γιατί με όλες τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, στο Αιγαίο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η μειονότητα αποτελεί πεδίο παρεμβάσεων των μηχανισμών της άρχουσας τάξης Ελλάδας και Τουρκίας και των πολιτικών της κομμάτων. Η προβολή και η όξυνση κατά περιόδους του εθνοτικού ζητήματος και του συλλογικού αυτοπροσδιορισμού, η καλλιέργεια εθνικισμού και από τις δύο μεριές, εντάσσονται σε πιθανούς σχεδιασμούς δημιουργίας κλίματος έντασης στην περιοχή και γενικότερα.
Παρεμβαίνουν συστηματικά οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, ενώ δεν είναι αμέτοχος και ο ΣΥΡΙΖΑ, που ανοιχτά υποστηρίζει τον εθνοτικό αυτοπροσδιορισμό της μειονότητας, είχε ισχυρή στήριξη από κύκλους της μειονότητας στις τελευταίες εκλογές.
Σημειώθηκε ακόμα ότι η ίδρυση και λειτουργία ταξικού σωματείου Οικοδόμων στην Ξάνθη, όπου η συντριπτική πλειοψηφία είναι μειονοτικοί, οι επαφές με ναυτεργάτες, μπορούν να ανοίξουν δρόμους στη δράση της Οργάνωσης, που πρέπει να στοχεύει σε μειονοτικούς εργάτες, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες, νεολαίους, στην κατάρτιση, αλλά και για τα ιδιαίτερα προβλήματα της μειονότητας.
Οπως ειπώθηκε, χρειάζεται να οξυνθεί η αντιπαράθεση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, η αποκάλυψη των θέσεων και του ρόλου τους, που προωθούν την πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ μέσα στη μειονότητα. Κυρίως πρέπει να αναδειχτούν καλύτερα τα ζητήματα των δύο δρόμων ανάπτυξης, της πρότασης του ΚΚΕ για τη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας και την προοπτική της εργατικής εξουσίας, που θα υπηρετεί τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων και της μειονότητας.
Για την ανασυγκρότηση του κινήματος
Σε σχέση με τη δράση της Οργάνωσης για την ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος, αναδείχτηκε από αρκετούς ομιλητές η πείρα από τη σημαντική παρέμβαση του ΠΑΜΕ στην εργατική τάξη και η θετική συμβολή σε όλες τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες που αναπτύχθηκαν. Η Οργάνωση δούλεψε με το κοινό πλαίσιο πάλης στις Λαϊκές Επιτροπές, για τη συγκρότηση της συμμαχίας εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων. Εκτιμήθηκε ότι έγιναν θετικά βήματα στο άνοιγμα σε καινούριους χώρους και κλάδους, στην πιο σταθερή επαφή και παρουσία σε εργοστάσια, που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό εργαζομένων.
Το σύνθημα της απειθαρχίας και ανυπακοής, η μάχη ενάντια στα χαράτσια (ΔΕΗ, εφορίες), οι απεργιακές φρουρές, οι συγκεντρώσεις συμπαράστασης ενάντια σε απολύσεις, οι συσκέψεις, τα συλλαλητήρια, βελτίωσαν την επαφή με τον εργατόκοσμο. Γίνεται πιο κατανοητό ότι η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση, η συγκρότησή του με βάση τον κλάδο, τον επιχειρηματικό όμιλο, τον τόπο δουλειάς δε θα γίνει «διά μαγείας». Θα γίνει απ' τα κάτω με την επίμονη και σκληρή δουλειά της κάθε ΚΟ, της κάθε ΚΟΒ.
Σ' αυτή την κατεύθυνση, έγινε την τετραετία που πέρασε η αναδιάταξη δυνάμεων, η συγκρότηση νέων ΚΟΒ ή η ενίσχυση εργατικών ΚΟΒ, που εκτιμήθηκαν σαν θετικά βήματα. Επισημάνθηκαν χώροι και κλάδοι που πρέπει καλύτερα να οργανωθεί η παρέμβαση του Κόμματος (σωματεία, επιτροπές αγώνα κ.λπ.) ή να βρεθούν επαφές, λόγω του όγκου των εργαζομένων ή της σημασίας τους στην παραγωγή. Μπήκαν στόχοι για την ίδρυση νέων σωματείων, για δουλειά που θα αλλάζει τους συσχετισμούς στα υπάρχοντα.
Σε ό,τι αφορά την αγροτιά αναδείχτηκαν αδυναμίες της δουλειάς της Οργάνωσης, αλλά και θετική πείρα, καθώς οι αγώνες και τα μπλόκα των αγροτών ήταν αρκετά και στην περιοχή. Αναδείχτηκε η θετική πείρα από τη βοήθεια για τη συγκρότηση των μπλόκων των αγροτών σε Ορεστιάδα και Καλλίστη, μέσα από τη σταθερή δράση και παρέμβαση της Ομοσπονδίας και αγροτικών συλλόγων.
Την τετραετία που πέρασε, η ΠΑΣΕΒΕ συγκροτήθηκε στους νομούς της Περιοχής, έχει θετική δράση, συσπειρώνει αυτοαπασχολούμενους, πράγμα που φάνηκε με τη συμμετοχή στις απεργίες και τις συγκεντρώσεις. Αδύναμο σημείο παραμένει ότι συσπειρώνει κυρίως μεμονωμένους αυτοαπασχολούμενους και κάποιους εκλεγμένους, όχι όμως σωματεία και συλλόγους. Οι συσχετισμοί στα συνδικαλιστικά τους όργανα είναι αρνητικοί και χρειάζεται σχέδιο από κάθε Οργάνωση, ιδιαίτερα στις ΚΟΒ των αυτοαπασχολούμενων, για την παρέμβασή τους, ώστε να ενταχθούν στην ΠΑΣΕΒΕ και άλλες δυνάμεις (σύλλογοι, ομοσπονδίες, συνδικαλιστές).
Τη Συνδιάσκεψη απασχόλησε εκτενώς η προσπάθεια που έκανε η Οργάνωση το προηγούμενο διάστημα με τη συγκρότηση των Λαϊκών Επιτροπών. Η μέχρι τώρα εμπειρία είναι θετική, πίσω όμως από τις απαιτήσεις που προκύπτουν από τις Θέσεις για το 19ο Συνέδριο. Οπως αναφέρθηκε, συγκροτήθηκαν Λαϊκές Επιτροπές σε όλες τις πρωτεύουσες. Επίσης, σε γειτονιές και οικισμούς της Αλεξ/πολης, της Κομοτηνής, της Ξάνθης και της Καβάλας, όχι όμως σε μικρότερες πόλεις ή κεφαλοχώρια, στόχος που πρέπει να προωθηθεί το επόμενο διάστημα.
Τονίστηκε ακόμα η ανάγκη να οργανωθεί πιο αποτελεσματικά μέσα από τα ταξικά σωματεία, τους φορείς, τις λαϊκές επιτροπές η αλληλεγγύη στην εργατική τάξη και τις λαϊκές οικογένειες που πλήττονται από την καπιταλιστική οικονομική κρίση.
Για την ισχυροποίηση του Κόμματος
Απασχόλησε, ακόμα, η ισχυροποίηση του Κόμματος μέσα από την ολόπλευρη πολιτική δράση, τη διάδοση του «Ρ», την πολιτική και διαφωτιστική δουλειά μέσα στους χώρους και κλάδους, στο χωριό, στη νεολαία, στις γυναίκες. Οπως ειπώθηκε, η Οργάνωση έχει τώρα καλύτερη εικόνα σε κάθε Νομό, καταγραμμένους κλάδους, εργοστάσια, χώρους δουλειάς που συγκεντρώνουν αρκετές χιλιάδες εργαζομένων. Παρά το γεγονός ότι στους χώρους αυτούς οι κομματικές δυνάμεις είναι λίγες, εκτιμήθηκε ότι μαζί με τους οπαδούς υπάρχουν δυνατότητες να γίνει πιο συστηματική η παρέμβαση. Στις συνελεύσεις των ΚΟΒ και στις Συνδιασκέψεις έγινε ο σχετικός σχεδιασμός.
Συζήτηση έγινε επίσης για τη δουλειά του Κόμματος στη νεολαία και την καθοδηγητική βοήθεια στην ΚΝΕ, η ανάγκη να κατανοείται ότι το ίδιο το Κόμμα έχει την άμεση ευθύνη να απευθύνεται και να αναπτύσσει τους δεσμούς του με τη νεολαία και ταυτόχρονα να βοηθά την ΚΝΕ να εξειδικεύει τη στρατηγική και τις αποφάσεις του στις νεότερες ηλικίες. Εκτιμήθηκε ότι η Οργάνωση πρέπει πιο αποφασιστικά να δουλέψει μέσα από τις επιτροπές νέων ανέργων για τη συσπείρωση και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων για τα δικαιώματα της νεολαίας, ενώ η δουλειά πρέπει να στραφεί και στις λαϊκές οικογένειες που έχουν μικρά παιδιά και στα νέα ζευγάρια.