Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Ερώτηση του ΚΚΕ για την εξισωτική αποζημίωση των κτηνοτρόφων

 
 Τρίτη, 12/08/2014 
 

Ερώτηση προς τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Μωραΐτης, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Γιώργος Λαμπρούλης και Νίκος Καραθανασόπουλος καταγγέλλοντας την κυβέρνηση που εξοντώνει τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και με τη συρρίκνωση της εξισωτικής αποζημίωσης την οποία δικαιούνται εξ ολοκλήρου.
 
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:
«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: Η κυβέρνηση εξοντώνει τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και με τη συρρίκνωση της εξισωτικής αποζημίωσης την οποία δικαιούνται εξ ολοκλήρου.
Δίκαια είναι η οργή και αγανάκτηση που υπάρχει στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και κάνει το ποτήρι να ξεχειλίσει. Από τη μια η συγκυβέρνηση φορολογεί και χαρατσώνει άγρια τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και από την άλλη τους κόβει άδικα και προκλητικά την εξισωτική αποζημίωση που δικαιούνται και έπαιρναν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Με αυτά τα λεφτά κάλυπταν μέρος του κόστους παραγωγής (ζωοτροφές, ενέργεια, μεταφορικά κ.α.) επειδή διέμεναν σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.
Ωστόσο, με υπόδειξη και έγκριση της Ε.Ε., αποχαρακτηρίστηκαν με αντιεπιστημονική μέθοδο εκατομμύρια στρέμματα που ήταν για βόσκηση αιγοπροβάτων. Επειδή ήταν πλαγιές με κλίση είχαν όμως βλάστηση ή περιοχές με αραιή δενδρώδη κάλυψη που χρησιμοποιούσαν οι κτηνοτρόφοι ως βοσκήσιμες εκτάσεις και βέβαια δικαιούνταν και έπαιρναν εξισωτική αποζημίωση όλα αυτά τα χρόνια.
Σήμερα, εντελώς άδικα και προκλητικά έχει πετσοκοπεί πάνω από το 60% της αποζημίωσης στους δικαιούχους και οι συνέπειες είναι εξοντωτικές.
Η κυβέρνηση με αυτή την ύπουλη μέθοδο "κλέβει" με νόμιμο τρόπο τα δικαιώματα από τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους προκειμένου να τα διανείμει δωρεάν σε ημέτερους μεγαλοκτηνοτρόφους και στα "νέα τζάκια" που θα δημιουργήσει με τη νέα ΚΑΠ 2015-2020 της Ε.Ε. Στόχος είναι όσοι κτηνοτρόφοι μείνουν με μειωμένα δικαιώματα και εκτάσεις για βόσκηση να αναγκαστούν να μειώσουν τον αριθμό των αιγοπροβάτων ή με τον ίδιο αριθμό ζώων να αυξήσουν την κατανάλωση ζωοτροφών. Αυτό σημαίνει και στις δύο περιπτώσεις μειωμένο εισόδημα για τον κτηνοτρόφο. Ενώ όσοι κτηνοτρόφοι εγκαταλείψουν την αιγοπροβατοτροφία θα αναγκαστούν να πουλήσουν "κοψοχρονιά" τα κοπάδια, τη γη και τα υπολείμματα των δικαιωμάτων τους.
Οι επιπτώσεις θα είναι βαριές για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους που θα ξεκληριστούν και ορεινές και μειονεκτικές περιοχές θα ερημώσουν.
Μετά τα παραπάνω:
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:
Την αποκατάσταση αυτής της μεγάλης αδικίας και την καταβολή ολόκληρης της επιδότησης.
Να αναγνωρίσει τις εκτάσεις που χρησιμοποιούσαν για βόσκηση όλα αυτά τα χρόνια για να μη χάσει κανείς μικρομεσαίος κτηνοτρόφος τα εκτατικά δικαιώματα και επιδοτήσεις που έπαιρνε και να μην οδηγηθεί στην καταστροφή και εξαφάνιση».