Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

ΧΙΡΟΣΙΜΑ - ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ


Τετάρτη , 6 Αυγούστου 2014

 
 


 


Στις 6 Αυγούστου του 1945, ώρα 1:37 τα μεσάνυχτα, τρία αμερικανικά ανιχνευτικά αεροπλάνα Β - 29 απογειώνονται από τη νήσο Τινιάν. Μισή ώρα αργότερα, θα τα ακολουθήσει ένα άλλο βομβαρδιστικό, το Enola Gay. Τούτο το βομβαρδιστικό μετέφερε μέσα στο κουφάρι του μια βόμβα νέας «τεχνολογίας». Ήταν η ατομική βόμβα, που οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές διακατεχόμενοι από μια γερή δόση ειρωνείας φρόντισαν να της δώσουν το όνομα «μικρό αγόρι». Στις 8:15 η βόμβα με μήκος τρία μέτρα και βάρος τέσσερις τόνους, πραγματοποίησε «μεγαλειώδες» έργο, βυθίζοντας τη Χιροσίμα κάτω από την επιφάνεια της γης.

Πάνω από την πόλη «γεννιέται» ένας εκτυφλωτικός τεχνητός ήλιος, που στο πέρασμά του εξαϋλώνει τα πάντα. Πάνω από κτίρια και ανθρώπους απελευθερώνεται ενέργεια ισοδύναμη με την έκρηξη 15.000 τόνων εκρηκτικής ύλης. Μια τεράστια κολόνα φωτιάς ανεβαίνει στον ουρανό. Μόλις η φωτιά κοπάζει ένα γιγάντιο μανιτάρι σκεπάζει την πόλη. Η λέξη κόλαση δεν είναι αρκετή…. Τα τροχιοδρομικά οχήματα έμειναν γεμάτα με τους απανθρακωμένους επιβάτες τους στριμωγμένους στα καθίσματα ή στοιβαγμένους όρθιους στους εξώστες. Ένας άνεμος ταχύτητος 1.200 χλμ. την ώρα σηκώθηκε και γκρέμισε τους τοίχους σε μια ακτίνα 1.500 μ., θρυμματίζοντας τα τζάμια των παραθύρων ακόμα και σε απόσταση 12 χλμ. από το σημείο Μηδέν. Ένας πύρινος κυκλώνας στροβιλιζόταν επί έξι ώρες. Έπειτα διαπιστώθηκαν στους επιζώντες παράξενα φαινόμενα: έμετοι, διάρροιες, πλήθος μικρών αιμορραγιών στο στόμα και στο λαιμό.

Περισσότεροι από 130.000 άνθρωποι πεθαίνουν ακαριαία. Πριν τελειώσει η χρονιά άλλες 30.000 ανθρώπινες ψυχές δεν άντεξαν. Το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού της πόλης χάθηκε.

Όλος ο υπόλοιπος κόσμος έμαθε για τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα από τις ανακοινώσεις που έκανε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Χ. Τρούμαν, την ίδια ημέρα της καταστροφής:

«Ατομική βόμβα συνδυασμένη με την βασικήν δύναμιν του σύμπαντος, τη δύναμιν εκ της οποίας και ο ήλιος αντλεί την ιδικήν του, εξαπελύθη εναντίον εκείνων που έφεραν τον πόλεμον εις την Απω Ανατολήν... Εδαπανήσαμεν 2.000 εκατομμύρια δολάρια διά την πρωτοφανούς μεγέθους εις την ιστορίαν επιστημονικήν αυτήν κερδοσκοπίαν και ενικήσαμεν... Θα προβώ εις περαιτέρω μελέτας και θ' απευθύνω κι άλλας συστάσεις προς το Κογκρέσον ως προς τον τρόπον καθ' ον η ατομική δύναμις θα αποβή μέσον πανίσχυρον και αναγκαστικής επιδράσεως προς διατήρησιν της παγκοσμίου ειρήνης».

Οι τελευταίες φράσεις του Τρούμαν ήταν ένας σαφής απειλητικός υπαινιγμός προς όλη την ανθρωπότητα και ειδικότερα προς το παγκόσμιο επαναστατικό κίνημα και την ΕΣΣΔ, που σήμαινε πως οι ΗΠΑ έχουν πλέον τον τρόπο να εκβιάσουν υποταγή στη θέλησή τους. Άλλωστε η ρίψη των δύο ατομικών βομβών και το πυρηνικό ολοκαύτωμα στόχο είχε την τρομοκράτηση της ΕΣΣΔ και των λαών.

Τρεις μέρες αργότερα στις 9 Αυγούστου ακολούθησε το δεύτερο μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, με στόχο αυτή τη φορά το Ναγκασάκι. Ο τραγικός απολογισμός αυτής της βάρβαρης επίθεσης 70.000 άνθρωποι... Από τότε μέχρι σήμερα, χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τις συνέπειες της ραδιενέργειας. Η λευχαιμία και ο καρκίνος του πνεύμονα, του θυρεοειδούς και τους στήθους θα εξοντώσουν χιλιάδες Ιάπωνες. Πάνω από 300.000 είναι τα καταγραμμένα θύματα της ραδιενέργειας στις δυο αυτές πόλεις, πολλοί από τους οποίους θα πεθάνουν, όχι από φυσική αιτία, αλλά από τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της ραδιενέργειας.

Οι αμερικάνοι μπήκαν στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο με αφορμή την επίθαση της Ιαπωνίας στο Πέρλ Χάρμπορ. Στη  ουσία όμως ήθελαν όταν θα τέλειωνε ο πόλεμος να βρίσκονται στο στρατόπεδο των νικητών για να διεκδικήσουν το μερίδιο τους από τα λάφυρα. Έτσι, ενώ ο πόλεμος είχε τελειώσει στις 9 του Μάη του 1945, αυτοί έριξαν την ατομική βόμβα στις 6 Αυγούστου, με το πρόσχημα ότι δεν είχε συνθηκολογήσει πλήρως η Ιαπωνία. Τους αρκούσε το γεγονός της επιτυχούς χρήσης ενός υπερόπλου, εις διπλούν, ώστε να διαμορφωθούν οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί μεταξύ των νικητών του Β' παγκοσμίου πολέμου. Όσο για το καταστροφικό αποτέλεσμα σε άμαχο πληθυσμό, αυτό αποτελούσε «αμελητέα ποσότητα»...

Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός ήθελε να δοκιμάσει νέα όπλα από τη μια, ενώ από την άλλη επεδίωκε τον εκφοβισμό, κύρια, της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά και όλων των λαών και κινημάτων που τον αμφισβητούσαν.

Έτσι οι ΗΠΑ βάζουν την ανθρωπότητα σε μια εποχή πυρηνικού εφιάλτη μπαίνοντας στη λίστα των μεγαλύτερων εγκληματιών της ανθρωπότητας… Τα εγκλήματα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού πολλά και συνεχιζόμενα. Κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου οι ΗΠΑ φρόντισαν να κάνουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις μια ατέλειωτη επιχείρηση. Όπου είχαν οικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα φρόντιζαν δια ροπάλου να τα ενισχύουν παριστάνοντας τους παγκόσμιους χωροφύλακες. Βιετνάμ, Κορέα, Καμπότζη Λατινική Αμερική, Γιουγκοσλαβία, Ιράν, Ιράκ, Μέση Ανατολή και πολλά άλλα … ο κατάλογος με τα θύματα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Οι «χιμπακούσα», όπως αποκαλούν τους ανθρώπους που επέζησαν από τον πυρηνικό όλεθρο στην Ιαπωνία, ζουν και θυμίζουν στους λαούς το πυρηνικό ολοκαύτωμα. Ζουν, για να θυμίζουν ότι λαοί πρέπει να βγουν στο προσκήνιο για να τερματίσουν την βάρβαρη ιμπεριαλιστική επέλαση και τα προτάξουν την ισότητα, την αλληλεγγύη και την ειρήνη.