Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Η πίεση των κτηνοτρόφων έφερε τα πρώτα αποτελέσματα

ΕΞΙΣΩΤΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
 
Απαιτείται επαγρύπνηση για τις πληρωμές, αλλά και τη διατήρηση των δικαιωμάτων στα βοσκοτόπια
Μόλις δυνάμωσε η κραυγή των κτηνοτρόφων, η κυβέρνηση μπόρεσε και εξασφάλισε πιστώσεις ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανέκυψαν από την πρόσφατη πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης έτους 2013.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποφασίστηκε: α) Να δοθεί η δυνατότητα υποβολής ενστάσεων σε όλους, όσοι υπέβαλαν αίτηση, και είτε απερρίφθησαν στην πρώτη πληρωμή της εξισωτικής είτε έλαβαν μικρότερη της αναμενόμενης αποζημίωση. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή ενστάσεων ορίσθηκε η 31η Αυγούστου 2014.
Η προθεσμία που δίνει στους κτηνοτρόφους για την υποβολή ενστάσεων είναι μικρή και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος για πολλούς κτηνοτρόφους να τη χάσουν. Προκύπτει, συνεπώς, η ανάγκη να τους δοθεί μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για να καταθέσουν τις ενστάσεις τους.
β) Να διευρυνθούν ορισμένα βασικά κριτήρια επιλεξιμότητας, όπως το ηλικιακό όριο που από τα 65 ορίζεται στα 67 έτη, και η ελάχιστη απαραίτητη έκταση βοσκοτόπων με στόχο την ένταξη περισσότερων δικαιούχων στο καθεστώς της εξισωτικής αποζημίωσης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με τις ρυθμίσεις αυτές «και όσες επιπρόσθετα μπορούν να επιτευχθούν σε συνεργασία και με τις ενώσεις των κτηνοτρόφων, οι ελλείψεις που παρουσιάστηκαν με την καταβολή της πρώτης δόσης θα εξαλειφθούν στο μέγιστο βαθμό».
Το υπουργείο υποστηρίζει ακόμα πως έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες στις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες να παρέχουν στους παραγωγούς και κτηνοτρόφους διευκρινίσεις και υποστήριξη, ώστε οι φάκελοι να έχουν την απαιτούμενη πληρότητα.
Τέλος, ενημερώνει ότι η εξισωτική του 2013 θα πραγματοποιηθεί με όσες πληρωμές απαιτούνται και πάντως μέχρι το τέλος του 2014 και πως η επόμενη εξοφλητική πληρωμή στους δικαιούχους, θα γίνει εντός του Σεπτέμβρη.
Πάντως, οι αποφάσεις αυτές δεν εξασφαλίζουν ότι τα πετσοκομμένα δικαιώματα των κτηνοτρόφων για τα έτη 2013 και 2014 δε θα χρησιμοποιηθούν σαν βάση για την εφαρμογή της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που έχει εκπονήσει η ΕΕ.
Να σημειωθεί ότι απόφαση της ΕΕ, με διάφορα προσχήματα, έπαψε να αναγνωρίζει και αποχαρακτήρισε από βοσκότοπους εκτάσεις που οι κτηνοτρόφοι έπρεπε να διαθέτουν, ανάλογα με τα ζώα που διέθετε ο καθένας, για τη βόσκησή τους. Πολλοί μην έχοντας ιδιόκτητα, αναγκάζονταν να νοικιάσουν βοσκοτόπια. Συνέπεια του αποχαρακτηρισμού ήταν η δραστική μείωση σε ποσοστό άνω του 60%, έως και πλήρης διακοπή για κάποιους, της εξισωτικής αποζημίωσης με την οποία τα προηγούμενα χρόνια κάλυπταν ένα μέρος του κόστους παραγωγής, αφού έμεναν σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. «Σφαγιάστηκαν», δηλαδή, δικαιώματα των κτηνοτρόφων ευθέως συνδεδεμένα με το ύψος της αποζημίωσης.
Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι η νέα ΚΑΠ να μη λάβει σαν βάση τα πετσοκομμένα δικαιώματα, αλλά αυτά που αναγνωρίζονταν προηγούμενα στους κτηνοτρόφους, ώστε να μην παγιωθεί η δραστική μείωση στην επιδότησή τους.
Οι κτηνοτρόφοι όλης της χώρας απαιτείται να μην επαναπαυτούν, αφενός έως ότου πάρουν τα χρήματα στο χέρι για το 2013, αφετέρου έως ότου εξασφαλίσουν ότι τα δικαιώματα που είχαν διατηρούνται.