Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Χαιρετισμός του Χρήστου Τρέλλη σε ημερίδα της Ελληνικής Αστυνομίας


 

Ομιλία του Χρήστου Τρέλλη, μέλους Ε.Π. Αν. Μακ/νίας – Θράκης του ΚΚΕ στην ημερίδα της Π.Ο.ΑΣ.Υ (4/08/2014) στην Κομοτηνή, με θέμα:

 
«Αστυνομική Ακαδημία: Το «άρμα» για την αναγέννηση

της Ελληνικής Αστυνομίας»

Κυρίες, Κύριοι,

            Εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας ευχαριστούμε για την πρόσκληση στην ημερίδα σας, που πραγματοποιείται σε συνθήκες όξυνσης των προβλημάτων του λαού. Η επίθεση της κυβέρνησης, της Ε.Ε, του Δ.Ν.Τ, στο εισόδημα του λαού, το πετσόκομμα των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων όλων των  εργαζόμενων, των συνταξιούχων, του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας, φορτώνουν με νέα βάρη τις λαϊκές οικογένειες. Επεκτείνεται και βαθαίνει ακόμη περισσότερο η εμπορευματοποίηση στην παιδεία, την υγεία, την πρόνοια. Ανάλογη επίθεση στα δικαιώματά τους δέχονται και οι εργαζόμενοι σε όλες τις χώρες της Ε.Ε ανεξάρτητα αν έχουν μνημόνιο ή όχι, κυβερνήσεις σοσιαλδημοκρατικές, αριστερές, συντηρητικές.

Ταυτόχρονα δρομολογούνται επικίνδυνες εξελίξεις από τον ανταγωνισμό των μονοπωλίων, για τις αγορές και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές κρατών της περιοχής μας. Η κυβέρνηση, έχει ευθύνη διότι εμπλέκει τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις τους, σε μια περίοδο μάλιστα που οι πολεμικές συρράξεις κλιμακώνονται στην ευρύτερη περιοχή μας (Λιβύη, Αίγυπτος, Συρία, Ιράκ, Ουκρανία, το έγκλημα του Ισραήλ στη Γάζα) και μεγαλώνει ο κίνδυνος να γενικευτούν.

Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και οι επεμβάσεις θα οξύνουν ακόμη περισσότερο το μεταναστευτικό ρεύμα. Η κρίση και οι πόλεμοι είναι οι αιτίες για τα εκατομμύρια των μεταναστών που εγκαταλείπουν τις εστίες τους για αναζήτηση καλύτερης τύχης. Για τους χιλιάδες εγκλωβισμένους μετανάστες στην Ελλάδα ευθύνεται η αντιμεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. που με τη συγκατάθεση των κομμάτων που κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια δεν τους επιτρέπει να συνεχίσουν για άλλη χώρα της Ε.Ε, στοιβάζοντάς τους σε κέντρα κράτησης – φυλακές, κάτω από απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης,.

            Στο στόχαστρο της κυβέρνησης, των εργοδοτών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν μπει τα εναπομείναντα ασφαλιστικά δικαιώματα, με σκοπό την κυριαρχία των ιδιωτικών ασφαλιστικών συστημάτων, τη σταδιακή απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού, την παράλληλη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, ώστε τελικά το βάρος να φορτωθεί εξ ολοκλήρου στις πλάτες των εργαζόμενων.

Η νέα επίθεση της κυβέρνησης στο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα, αφορά όλο το λαό ανεξαρτήτως ηλικίας. Δεν αφορά μόνο τις συντάξεις, αλλά την ίδια την κοινωνική ασφάλιση, την υγεία του λαού μας.

Ετοιμάζονται να ρίξουν νέο τσεκούρι στις παροχές ασφάλισης, υγείας, σύνταξης, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Προωθείται νέα ενοποίηση των Ταμείων, που θα επιφέρει την εξίσωση προς τα κάτω, δηλαδή την ισοπέδωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει για όλους τους εργαζόμενους.

Καταργούν τα ειδικά ηλικιακά όρια, όπως για την περίπτωση των γυναικών, των μητέρων με ανήλικα παιδιά, των εργαζομένων στα ΒΑΕ, των εργαζομένων που ακόμα εξασφαλίζουν συνταξιοδότηση με 35ετία, στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας.

Μειώνουν κατά μια επιπλέον μονάδα τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι εργοδότες στα Ταμεία. Κι αυτό την ώρα που τα χρέη των εργοδοτών προς το ΙΚΑ φθάνουν τα 13,54 δισ. ευρώ, έχοντας υπερβεί ακόμα και το ετήσιο κονδύλι για τις συντάξεις, που φθάνει τα 10,8 δισ. ευρώ.

Στους αγώνες του λαού μας για τα δικαιώματά του, η κυβέρνηση απαντάει με ένταση της καταστολής. Με τον ίδιο τρόπο και όχι για πρώτη φορά, απάντησε πρόσφατα και στους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών σας.

Επανειλημμένα, έχουν υποστεί διώξεις συνδικαλιστές των Σωμάτων Ασφαλείας. Αξιοποιείται από την κυβέρνηση ο αυταρχισμός και η καταστολή. Με αυτόν τον τρόπο εκφράζεται απέναντι και στους δικούς σας αγώνες και διεκδικήσεις, το δόγμα νόμος και τάξη της κυβέρνησης.

Έχουμε πολλές φορές τοποθετηθεί σχετικά με την αποστολή της ΕΛΑΣ, που κατά τη γνώμη μας πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του εγκλήματος και όχι το χτύπημα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργαζόμενων και γενικότερα του λαού μας.

Το Κ.Κ.Ε είναι σταθερά αντίθετο με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. που εντείνουν την καταστολή ενάντια στον αγωνιζόμενο λαό.

Η δημιουργία από την Ε.Ε του «Ευρωπαϊκού Προγράμματος Κατάρτισης για την Επιβολή του Νόμου» είναι ενταγμένη σ΄αυτόν τον προσανατολισμό.

Στα πλαίσια αυτά προωθείται η κατάρτιση στην εκπαιδευτική διαδικασία των αστυνομικών σχολών. Εμπλουτίζεται και ισχυροποιείται το ευρωενωσιακό πλαίσιο για την αστυνομική και δικαστική συνεργασία. Μια τέτοια εξέλιξη γίνεται προσπάθεια να διαπερνάει όλο και πιο βαθιά όλες τις λειτουργίες και τις δομές της Αστυνομίας, χωρίς να αφήνει απ’ έξω την αστυνομική εκπαίδευση.

Η Αστυνομική Ακαδημία σύμφωνα με το σχέδιο προεδρικού διατάγματος, αποκτάει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Η κατάρτιση και η αναζήτηση πιστωτικών μονάδων από τους σπουδαστές των σχολών, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατοχυρώνεται με τη χορήγηση πτυχίων, βεβαιώσεων φοίτησης ή παρακολούθησης μαθημάτων.

Οι οικονομικοί πόροι της Αστυνομικής Ακαδημίας θα προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, την αξιοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων, από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς και δωρεές – επιχορηγήσεις. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για τη σύνδεσή της με τις επιχειρήσεις, που μέσω των χρηματοδοτήσεων θα αποκτήσουν τη δυνατότητα παρεμβάσεων στο περιεχόμενο του προγράμματος, στον προσανατολισμό του, καθώς και σε επιλογή του διδακτικού προσωπικού.

Αυτές οι εξελίξεις κατά τη γνώμη μας, δεν είναι προς το συμφέρον του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. Εκφράζουν τη συνολικότερη αντιλαϊκή πολιτική της Ε.Ε και της κυβέρνησης που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και νέα μέτρα.

Αυτή η πολιτική είναι ανάγκη σήμερα να βρει απέναντί της τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους. Το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας έχει συμφέρον να σταθεί αλληλέγγυο στους αγώνες του λαού, να αναπτύξει τις διεκδικήσεις του για όλα τα δικαιώματά του. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που δίνει ελπίδα για εξελίξεις προς όφελος του λαού.

          Ε.Π. Αν. Μακ/νίας – Θράκης του ΚΚΕ               ΚΟΜΟΤΗΝΗ,