Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΟ ΠΥΘΙΟ ΕΒΡΟΥ





Ερώτηση προς τους υπουργούς Παραγωγικής ανασυγκρότησης και Εσωτερικών κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής και Ελένη Γερασιμίδου, σχετικά με τις καταστροφές από τις πλημμύρες στην ΠΕ Εβρου. Αναλυτικά, το κείμενο:

 

«ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Θέμα: Καταστροφές από τις πλημμύρες στην ΠΕ Έβρου

Σε απόγνωση πλέον βρίσκονται οι αγρότες της Τοπικής Κοινότητας Πυθίου του Δήμου Διδυμοτείχου στην ΠΕ Έβρου, καθώς γι' ακόμη μια φορά είδαν τα χωράφια τους να πλημμυρίζουν και τις καλλιέργειες τους, κυρίως καλαμποκιού και βαμβακιού, να καταστρέφονται.

Οι καλλιέργειες καλύφθηκαν από μεγάλες ποσότητες νερού, εξαιτίας της πρόσφατης κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή, που είχε ως συνέπεια να ανέβει η στάθμη του ποταμού στην περιοχή και να ξεχειλίσει. Η αιτία είναι το γεγονός πως δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί τα αναχώματα του ποταμού Έβρου, από τις καταστροφές που υπέστησαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα αφήνοντας ουσιαστικά εκτεθειμένους τους αγρότες και τις καλλιέργειες τους σε κάθε καιρικό φαινόμενο.

Να σημειώσουμε ότι οι αγρότες μόλις πριν από μερικές εβδομάδες κατάφεραν να προσεγγίσουν ξανά τα χωράφια τους και να τα καλλιεργήσουν, μιας και παρέμεναν πλημμυρισμένα από τις μεγάλες καταστροφές του χειμώνα.

Την ίδια ώρα που συμβαίνουν αυτά, κατά μήκος του Έβρου, εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης παραμένουν άσπαρτα καθώς και πλημμυρισμένα από το χειμώνα και ακόμα και σήμερα είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν, εξαιτίας των νερών και της λάσπης.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί σε ποια μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για:

1. Να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών και καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες για το σύνολο των καταστροφών. Να παγώσουν τα χρέη τους σε εφορίες, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Να σταματήσουν οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης. Απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη.

2. Ο ΕΛΓΑ να εξασφαλίσει την πλήρη (100%) αποζημίωση των ζημιών, από όλες τις αιτίες, στην παραγωγή, αλλά και στο φυσικό και ζωικό κεφάλαιο για τους φτωχούς αγρότες.

3. Έγκριση όλων των απαιτούμενων κονδυλίων για την άμεση προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικών υποδομών, φραγμάτων, αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων κλπ. στο Ν. Έβρου με την προώθηση και της διακρατικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας - Βουλγαρίας - Τουρκίας, ώστε οι κάτοικοι να μην αντιμετωπίσουν ξανά τον κίνδυνο πλημμυρών και καταστροφών».

26 Ιουνίου 2015