Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Π.Α.ΣΥ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Για την κτηνοτροφία και τους κτηνοτρόφους

Συνάδελφοι κτηνοτρόφοι, βιώνουμε τις επιπτώσεις και τα αδιέξοδα της αντι-κτηνοτροφικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων της Ν.Δ σήμερα και του ΠΑΣΟΚ παλαιότερα, που συναποφασίζουν και υλοποιούν τις αντιαγροτικές κατευθύνσεις της ΚΑΠ, τους εκβιασμούς του καρτέλ γάλακτος και των μεγαλεμπόρων. Σε κατάρρευση της κτηνοτροφίας και μαζική χρεοκοπία απειλούνται οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι, γι’ αυτό είναι σε συνεχείς κινητοποιήσεις εδώ και ενάμιση χρόνο.
Συνυπεύθυνες γι’ αυτή τη μίζερη και τραγική κατάσταση είναι και οι συμβιβασμένες ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ , ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και του νεοσύστατου Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, που κάνουν ότι μπορούν για να ελέγξουν και εκτονώσουν την οργή και αγανάκτηση των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, να αποπροσανατολίσουν, να διχάσουν και να εκφυλίσουν τους αγώνες τους.
Τις συνέπειες αυτών των πολιτικών τις ζούμε διαχρονικά, με τη μείωση της ελληνικής κτηνοτροφίας, την αύξηση των εισαγωγών ζωοκομικών προϊόντων και του ελλείμματος του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου, τη δραστική μείωση των τιμών στο γάλα και κρέας, την κυριαρχία και εκβιασμών των καρτέλ, τις παράνομες ελληνοποιήσεις των εισαγόμενων αρνιών, την αύξηση χρεών και κόστους παραγωγής, τη δραστική μείωση του εισοδήματος, τη συγκέντρωση της παραγωγής, τη δραστική μείωση του εισοδήματος, τη συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγες μεγάλες κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, το ξεπούλημα των μεγάλων συνεταιριστικών βιομηχανιών ( ΟΛΥΜΠΟΣ, ΑΓΝΟ, ΡΟΔΟΠΗ ) κ.α
Η εχθρική αυτή πολιτική απέναντι στους κτηνοτρόφους και οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, απειλούν με νέο πιο μαζικό ξεκλήρισμα.
Η δραστική μείωση των τιμών στο γάλα και η απόφαση του συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας στις 23 Μάρτη για άνοιγμα της παρέμβασης στο βούτυρο και γάλα σε σκόνη, άνοιξε την «όρεξη» στο καρτέλ γάλακτος για νέα επίθεση. Από 1η Μάη 2009 η Vivartia, έσπασε τα συμβόλαια στους κτηνοτρόφους από τη Β. Ελλάδα, δεν θα παραλαμβάνει γάλα και ίσως ακολουθήσει και 2η γαλακτοβιομηχανία σε συνεννόηση μεταξύ τους. Η ΦΑΓΕ μείωσε την τιμή παραγωγού στο αγελαδινό γάλα και παρέτεινε την πληρωμή κατά ένα μήνα. Το καρτέλ διαρρέει ότι θα μειώσει την παραγωγή φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος (4 - 5 ημερών) και θα αυξήσει το υψηλής παστερίωσης, δηλ. διάρκειας 10 ημερών. Αυτό διευκολύνει τις εισαγωγές των γαλακτοβιομηχανιών, επιβάλλει αλλαγές στις διατροφικές ανάγκες και συνήθειες των καταναλωτών με χαμηλότερης ποιότητας γάλα, αυξάνει περαιτέρω την κερδοφορία τους.
Ήδη τα καθαρά κέρδη της Vivartia το 2008 αυξήθηκαν κατά 12,6 εκατ. Ευρώ (21,4%) αλλά και της Αγροτικής Τράπεζας κατά 27,8 εκατ. Ευρώ
Ταυτόχρονα και εν’ όψη του Πάσχα η τιμή στα αμνοερίφια διαμορφώνεται από τους μεγαλεμπόρους στα 4,5 ευρώ/κιλό, όταν το κόστος είναι 7 ευρώ/κιλό. Οι κτηνοτρόφοι ζουν στην αβεβαιότητα και με τις παράνομες Ελληνοποιήσεις.


Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Τα δισεκατομμύρια που είναι λεφτά του λαού, τα έχουν για την ενίσχυση των τραπεζών, των βιομηχανιών, των εφοπλιστών και των μεγαλοξενοδόχων. Για τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, τους, εμποροϋπαλλήλους και τους μικροεπαγγελματίας έχουν περικοπές, φτώχια, ανεργία, αβεβαιότητα.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ότι μας στερούν και μας κλέβουν, τον κόπο και τον ιδρώτα από τη δουλειά μας, γι’ αυτό ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :
 Αναπλήρωση εισοδήματος και κατώτατες εγγυημένες τιμές για όλα τα ζωοκομικά προϊόντα, εξασφαλίζοντας ένα βιώσιμο εισόδημα.
 Προστασία της εγχώριας παραγωγής από εισαγωγές και παράνομες Ελληνοποιήσεις, την κατάργηση του ΦΠΑ, των ποιοτικών παρακρατήσεων και τη διαφοροποίηση.
 Την ακύρωση της απαράδεκτης απόφασης της Vivartia να μην παραλαμβάνει γάλα από τους παραγωγούς της Β. Ελλάδας και υποχρέωση για γιαούρτη αποκλειστικά από φρέσκο γάλα.
 Να μη διατεθούν το 2009 αποθέματα της παρέμβασης σε γάλα σκόνη.
 Την ασφάλιση του ζωικού κεφαλαίου για όλους τους φυσικούς κινδύνους και ζημιές από διάφορες εμπορικές κρίσεις, την επιδότηση ζωοτροφών και όλων των ζώων, την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των επιδοτήσεων και την ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών.
 Την οριοθέτηση των βοσκοτόπων και τη δωρεάν νομιμοποίηση των σταυλικών τους εγκαταστάσεων και επιδότηση 100% του κόστους μετεγκατάστασή τους.
 Το σταμάτημα του ξεπουλήματος των συνεταιριστικών εταιρειών της ΑΤΕ στους ιδιώτες.
 Τη θεσμοθέτηση οικονομικών κινήτρων για ανάπτυξη των κτηνοτροφικών καλλιεργειών.
 Τη στελέχωση και εξοπλισμό των κτηνιατρικών υπηρεσιών για αποτελεσματική προστασία του ζωικού κεφαλαίου, των κτηνοτρόφων και της δημόσιας υγείας.
 Τον άμεσο διπλασιασμό της κατώτερης αγροτικής σύνταξης στα 60 για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες, κατάργηση της εισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και της συμμετοχής στα φάρμακα.

Η Π.Α.ΣΥ θεωρεί ότι ο κλάδος της κτηνοτροφίας έχει ιδιαίτερη σημασία για την παραγωγή τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας και συμβάλλει στη διατροφική ανεξαρτησία του λαού μας. Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν όλοι οι κλάδοι της κτηνοτροφίας και να καλυφθούν οι λαϊκές ανάγκες με ασφαλή και φθηνά τρόφιμα.
Αυτό όμως σημαίνει σύγκρουση με τις αντιαγροτικές πολιτικές της ΕΕ, που στηρίζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Οι αγώνες μας θα είναι πιο αποτελεσματικοί, όσο ενισχύεται η συνεργασία και η συμμαχία με τους άλλους αγρότες, την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα για την ανατροπή των εκμεταλλευτών μας.
Συνάδελφοι κτηνοτρόφοι σας καλούμε να συσπειρωθείτε στους συλλόγους, στην Π.Α.ΣΥ και μαζικά, αποφασιστικά να διεκδικήσουμε την επιβίωσή και την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας σε όφελος του λαού και των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων.
Απρίλης 2009