Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Το τελευταίο «αντίο»
στον Γιάννη Πατάκη


Σε λαϊκό προσκύνημα στο φέρετρο ενός κομμουνιστή που ανάλωσε, αφειδώλευτα, ολόπλευρα τη ζωή του στους αγώνες για το ψωμί, το δίκιο και το όνειρο των φτωχών αγροτών, στην πάλη του ΚΚΕ για τη σοσιαλιστική κοινωνία, μετατράπηκε η κηδεία του Γιάννη Πατάκη, το περασμένο Σάββατο στη Νίκαια της Λάρισας.
Κι ήταν αυτή η κοσμοπλημμύρα στο θεσσαλικό κάμπο μια τρανή απόδειξη της πλατιάς αναγνώρισης και της μεγάλης εκτίμησης που απολάμβανε ο κομμουνιστής Γιάννης Πατάκης από τους ανθρώπους του μόχθου. Γιατί ο Γιάννης Πατάκης αποτέλεσε το πρότυπο ενός κομμουνιστή, παρέμεινε σταθερός και αταλάντευτος στις ιδέες και τα ιδανικά και ήταν αυτά που τον ώθησαν να αναδειχτεί σε λαϊκό ηγέτη, σ' έναν ηγέτη του αγροτικού κινήματος και που αγαπούσαν όλοι οι μικρομεσαίοι αγρότες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων.
Μέγα πλήθος, λοιπόν, απλών ανθρώπων από τη Θεσσαλία, αλλά και από όλη την Ελλάδα έφτασαν στη Νίκαια για να συνοδεύσουν στο τελευταίο ταξίδι του τον άνθρωπο που ήξερε να μιλάει στις καρδιές των ανθρώπων, του αγωνιστή που ήξερε να ξεσηκώνει τις ψυχές των ξωμάχων, το στέλεχος του ΚΚΕ, στο πρόσωπο του οποίου καθρεφτιζόταν το καθάριο βλέμμα του κομμουνιστή που έμαθε να δίνει τα πάντα για το λαό, χωρίς να περιμένει κανένα άλλο αντάλλαγμα για τον εαυτό του, παρά μόνο ένα ζεστό σφίξιμο του χεριού του από τους συντρόφους του και τους συναγωνιστές του, ως αναγνώριση της μεγάλης του προσπάθειας ν' ανταποκριθεί στο χρέος του προς το Κόμμα και στις υποχρεώσεις του προς το Λαό.
Στην κηδεία του Γ. Πατάκη παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Δ. Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, Γ. Χώτο, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ, βουλευτή και υπεύθυνη του Αγροτικού Τμήματος του Κόμματος, Β. Μπούτα, μέλος της ΚΕ και της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, Αχ. Κανταρτζή, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, Γ. Χαρίτο, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, Τ. Τσιόγκα, μέλος της ΚΕ και πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Ελισαίο Βαγενά και Ελένη Κοτούπα, μέλη της ΚΕ, Ν. Γκατζή και Κ. Αλυσανδράκη, βουλευτές του ΚΚΕ. Παραβρέθηκαν, επίσης, αντιπροσωπείες της ΠΑΣΥ, των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας και άλλων περιοχών της χώρας, του ΠΑΜΕ, του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και πολλών ταξικών συνδικάτων, όπως και εκπρόσωποι πλήθους μαζικών φορέων.
Ηταν, ακόμα, εκεί ο υφυπουργός Εσωτερικών Χρ. Ζώης και ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Αγοραστός, οι βουλευτές Λάρισας του ΠΑΣΟΚ Β. Εξαρχος, Εκτ. Νασιώκας, Φ. Σαχινίδης, ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Στ. Ροντούλης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Φ. Γκούπας, ο νομάρχης Λάρισας Λ. Κατσαρός, ο δήμαρχος Λάρισας Κ. Τζανακούλης, ο δήμαρχος Τυρνάβου, Χρ. Κιτσίδης και άλλοι δήμαρχοι της περιοχής.