Σάββατο 11 Απριλίου 2009

ΚΚΕ
Ποιο είναι το WWF

Πρόκειται για το Παγκόσμιο Ταμείο της Φύσης (WWF) που ιδρύθηκε το 1961 στην Ελβετία . Πρώτος πρόεδρος (1962 – 1976) υπήρξε ο πρίγκιπας Βερνάρδος της Ολανδίας, σύζυγος της βασίλισσας Βεατρίκης. Επόμενος πρόεδρος(1976 – 1981) υπήρξε ο «μεγάλος γέροντας» της γνωστής πετρολαϊκής εταιρείας – κολοσσού Shell. Από το 1981 έως το 1996 πρόεδρος υπήρξε ο Δούκας του Εδιμβούργου, ο σύζυγος δηλαδή της Βασίλισσας της Αγγλίας. Ο σημερινός πρόεδρος του Ελληνικού τμήματος της WWF είναι ταυτόχρονα και στέλεχος της «Eurobank» κάτι που εξηγεί και την έκδοση της πιστωτικής κάρτας «Visa» με το σήμα της.
Η οργάνωση, σύμφωνα με όσα λέει η επίσημη ιστοσελίδα της , έχει 4,7 εκατ. άτομα παγκοσμίως. Ετησίως συγκεντρώνει από χορηγίες 360 εκατ. δολάρια, με ποσοστό το 50% να προέρχεται από την ιδιωτική πρωτοβουλία Δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες μέσω ενός δικτύου 50 εθνικών γραφείων.
« Ο επιχειρηματικός κόσμος έχει την υποδομή, την τεχνογνωσία, αλλά και τη δύναμη να συμβάλει δραστικά και εποικοδομητικά στην προστασία του περιβάλλοντος». Η παραπάνω φράση που υπάρχει στην ιστοσελίδα του ελληνικού τμήματος είναι χαρακτηριστική Αποκαλύπτει ανάγλυφα και την πραγματική φιλοσοφία της WWF Στην ουσία πρόκειται για μια φιλοσοφία και πρακτική που προσπαθεί να εξωραϊσει και να συγκαλύψει το ληστρικό, για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, ρόλο του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά και να καλλιεργήσει αυταπάτες στους εργαζομένους και τη νεολαία ( στην οποία δίνει ιδιαίτερη έμφαση με προγράμματα εκπαίδευσης, εκδρομών κ.α) . Με άλλα λόγια σπέρνουν αυταπάτες ότι μπορούν οι επιχειρήσεις να απαρνηθούν τον εαυτό τους και τη δίψα τους για περισσότερα κέρδη και να νοιαστούν για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.
Και βέβαια στη πράξη η διεθνής αυτή «Μη κυβερνητική Οργάνωση » - που δεν είναι βέβαια και η μοναδική- με τα διάφορα προγράμματα που αναλαμβάνει, εκπονεί και εφαρμόζει ανά τον κόσμο λειτουργεί σαν πολιορκητικός κριός και ανοίγει το δρόμο στα μονοπώλια για νέα πεδία δράσης. Για παράδειγμα το 2003 η βρετανική τράπεζα HSBC άρχισε μια « φιλανθρωπική» πρωτοβουλία με στόχο την ευαισθητοποίηση των υπαλλήλων της ! σε περιβαλλοντικά θέματα. Έτσι ξεκίνησε μια πενταετής συνεργασία με τη WWF συνολικού ύψους 18,4 εκατ. δολαρίων. Στην πραγματικότητα, όμως δεν πρόκειται για τίποτε άλλο παρά για συμμετοχή της Τράπεζας σε κερδοφόρα έργα που αφορούν τη διαχείριση του νερού ανά τον κόσμο.
Πίσω λοιπόν από τις διάφορες «Μη κυβερνητικές Οργανώσεις» κρύβονται ΜΠΙΖΝΕΣ και τίποτα άλλο.
Ορεστιάδα 11/4/2009