Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Νεκροί μετανάστες στον Έβρο - Μεταξύ αυτών και 12χρονο αγόρι με την μητέρα του




Νεκροί μετανάστες στον Εβρο
Με τη ζωή τους πλήρωσαν την προσπάθεια να διασχίσουν κολυμπώντας τον ποταμό Εβρο, για να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα, τρεις απελπισμένοι μετανάστες, μεταξύ των οποίων ένα 12χρονο αγόρι με τη μητέρα του.
Το πτώμα του αγοριού βρέθηκε δίπλα στην παγωμένη σορό της 59χρονης μάνας του, στις όχθες του ποταμού στην περιοχή Φερών, ενώ από τα έγγραφα που βρέθηκαν στα ρούχα τους προκύπτει ότι ήταν ιρανικής καταγωγής. Επίσης ένα πτώμα άνδρα, αφρικανικής καταγωγής και ηλικίας 25 - 30 χρόνων, βρέθηκε στις όχθες του Εβρου στην περιοχή Πετράδων Διδυμοτείχου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αστυνομικών, ο θάνατος των τριών μεταναστών επήλθε λόγω των κακουχιών που υπέστησαν και των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή.
Δεν είναι πρώτη φορά που ανασύρονται πτώματα στην παρέβρια περιοχή ή στη θαλάσσια της Αλεξανδρούπολης, καθώς κάθε χειμώνα βρίσκουν το θάνατο δεκάδες από την υποθερμία και τις κακουχίες. Και η τραγωδία θα λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις τους επόμενους μήνες οπότε και ολοκληρώνεται από την τρικομματική συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου η κατασκευή του διαβόητου φράκτη στο τμήμα των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία. Υποστηρικτικά, θα δημιουργηθούν φυλάκια κατά μήκος του φράκτη, θα αναπτυχθούν κάμερες ασφαλείας και θερμικές κάμερες για ευκολότερο εντοπισμό και σύλληψη όσων απελπισμένων ψάχνουν τρόπο να περάσουν. Αυτά τα πρόσθετα εμπόδια, τα ακόμα δυσκολότερα δρομολόγια αναμένεται να συμβάλλουν σε νέους θανάτους προσφύγων.