Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Στο Υπουργικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑΟΣ ψήφισαν ομόφωνα αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ 12,2% (δημοδίευση από το Ριζοσπάστη)


ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. ΓΙΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΔΕΗ
Νέα επιβάρυνση 12,2% στα λαϊκά νοικοκυριά
Αυξήσεις αποφάσισε χτες το Υπουργικό Συμβούλιο, για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία των μετόχων της επιχείρησης και των άλλων ιδιωτών


Μια νέα «ευθεία βολή» στα δοκιμαζόμενα από την αντιλαϊκή πολιτική της λαϊκά νοικοκυριά δίνει η κυβέρνηση του «μαύρου μετώπου», αυξάνοντας τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Μία μέρα μετά τις ανακοινώσεις για νέα φορολογική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε χτες μεσοσταθμικές αυξήσεις στη ΔΕΗ ύψους 9,2%, στις οποίες θα προστεθεί μια επιπλέον επιβάρυνση - της τάξης του 3% - που έχει ήδη αποφασιστεί στο πλαίσιο αύξησης του ειδικού τέλους ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας).
Η συνολική αύξηση του 12,2%, η οποία μπορεί να είναι και μεγαλύτερη για ορισμένες κατηγορίες οικιακών καταναλωτών, συνοδεύεται από ψευτοδιλήμματα προς το λαό για το αν η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ θα καταφέρει να διατηρήσει την κερδοφορία της και άρα τη θέση της στον ανταγωνισμό με τις άλλες επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι μεγάλο μέρος των αυξήσεων σχετίζεται με φόρους που αυτή έβαλε στην ηλεκτρική ενέργεια!
Βασικός ένοχος των νέων αυξήσεων είναι η πολιτική της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που συμπεριλαμβάνει τόσο τις αντιδραστικές προβλέψεις των μνημονίων, όσο και τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις του «3ου ενεργειακού πακέτου» που επέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αυτή η πολιτική ρυθμίζει τη λειτουργία της αγοράς και επιβάλλει νέα κόστη και αυξήσεις στα τιμολόγια, προκειμένου να διασφαλιστεί μεγάλο κέρδος για τους ιδιώτες στον τομέα της ενέργειας.