Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤ.ΜΑΚ. - ΘΡΑΚΗΣ




ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΡΕΛΛΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤ. ΜΑΚ.-ΘΡΑΚΗΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2012
O κρατικός Προϋπολογισμός του 2012 που ψηφίστηκε από τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.-ΛΑΟΣ αποτελεί φοροεξόντοση και κατακρεούργηση των κοινωνικών – λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών και ταυτόχρονα προκλητική φοροαπαλλαγή των επιχειρηματικών ομίλων.
Ο Προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης εντάσσεται πλήρως στη λογική των μνημονίων διαρκείας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας των εγκυκλίων του Υπουργείου Οικονομικών, με στόχους και μέτρα που αποτελούν κυριολεκτικά φορολογική λαιμητόμο για την εργατική τάξη και επιδεινώνουν τη ζωή των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και ταυτόχρονα ανοίγουν νέες ευκαιρίες κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων σε έργα και υπηρεσίες που θα τους «παραχωρούνται».
Αναδεικνύεται για άλλη μια φορά η ορθότητα της εκτίμησής μας σαν Λαϊκή Συσπείρωση, ότι η Τοπική Διοίκηση αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Κεντρικής Διοίκης, ότι οι Περιφέρειες είναι όργανα του αστικού Κράτους σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Έχει αποστολή να ενισχύει την ανταγωνιστικότητα, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τις απολύσεις των εργαζομένων, τις ιδιωτικοποιήσεις, την εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και έργων προς όφελος της επιχειρηματικής δράσης των μονοπωλιακών ομίλων.
Αυτή η εμπειρία ισχύει εδώ και δεκαετίες στα Κράτη – μέλη της Ε.Ε. και όχι μόνο, όπου η διοικητική περιφερειακή δομή τους, το περιεχόμενο, η κατεύθυνση και οι λειτουργίες τους υποτάσσονται στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της Ε.Ε. με αποτέλεσμα παιδεία, υγεία-πρόνοια, συνολικά κοινωνικές υπηρεσίες και έργα να έχουν παραδοθεί στο κεφάλαιο.
Επιβεβαιώνονται και με αυτό τον Προϋπολογισμό οι θέσεις μας για το περιεχόμενο και την κατεύθυνση του αντιδραστικού για το λαό «Καλλικράτη» στον έναν χρόνο εφαρμογής του.
Η κυβέρνηση μειώνει δραματικά την Κρατική χρηματοδότηση στις Περιφέρειες σε βαθμό τέτοιο που είναι κάτω και από το λεγόμενο «ελάχιστο κόστος» λειτουργίας των Περιφερειών που η ίδια η Κυβέρνηση έχει ομολογήσει ότι είναι απαραίτητο για τη λειτουργία τους που στην πράξη αποδείχθηκε ότι δεν καλύπτει ούτε τη μισθοδοσία και τα λειτουργικά, έστω και αν είχε αποδώσει η Κυβέρνηση το σύνολο του ποσού που η ίδια προϋπολόγισε και εκτίμησε ότι θα δώσει στον Προϋπολογισμό του 2011.
Οι αποδόσεις των πόρων μέχρι 10.11.2011 συνολικά στην Τοπική Διοίκηση υπολείπονται πάνω από 1,5 δις ευρώ.
Η συγκυβέρνηση με τον προϋπολογισμό που ψήφισε εμφανίζει προϋπολογισμό μειωμένο και αυτών των ποσών που δεν είχαν καλύψει τη μισθοδοσία και τα λειτουργικά της Τοπικής Διοίκησης και αφού έχει προσθέσει αρμοδιότητες προνοιακών επιδομάτων και τη μεταφορά των μαθητών κόστους 1,2 δις. ευρώ.
Τα ποσά του προϋπολογισμού δεν ανταποκρίνονται σε αυτά που προκύπτουν από την εφαρμογή της νομοθεσίας του «Καλλικράτη» για την Τοπική Διοίκηση και υπολείπονται κατά 163 εκατ. ευρώ για τις Περειφέρειες.
Επίσης από το 2,4% που παίρνουν από το ΦΕΦΝΠ από τους αντίστοιχους κωδικούς υπολύπονται 73 εκατ. ευρώ. Όπως και για το 4% που παίρνουν από το ΦΠΑ υπολοίπονται κατά 163 εκατ. ευρώ.
Συνολικά δηλαδή με βάση τα αναλυτικά στοιχεία οι Περιφέρειες έπρεπε να πάρουν με βάση την εφαρμογή του Νόμου 836,7 εκατ. ευρώ και παίρνουν 600,4 εκατ. ευρώ δηλαδή μειωμένα κατά 236,3 εκατ. ευρώ.
Συνολικά για τις Περιφέρειες ο Προϋπολογισμός του 2012 καταγράφει μείωση πόρων κατά 345 εκατ. ευρώ.
Στον προϋπολογισμό φαίνεται ο βαθύς ταξικός χαρακτήρας αφού η σχέση εσόδων από την κρατική χρηματοδότηση (που προέρχεται πάλι από τη φορολογία) και αφετέρου από τα έσοδα που απ ευθείας εισπράττονται από το λαό μέσω των Δήμων και των Περιφερειών που στην πλειοψηφία τους επιβαρύνουν τα λαϊκά στρώματα.
Σύνολο εσόδων (Περιφέρειες – Δήμοι) 3,822 δις ευρώ
Σύνολο εξόδων (Περιφέρειες – Δήμοι) 6,486 ευρώ.
Έλλειμμα 2,664 δις ευρώ που φορτώνονται στο λαό από τη συγκυβέρνηση του «Μαύρου Μετώπου» και τους αιρετούς μέσω προστίμων, φόρων, ανταποδοτικών τελών.
Η Λαϊκή Συσπείρωση παλεύει για :
Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση της τοπικής διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των υπηρεσιών και την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Οι σημερινοί πόροι της Τ.Δ. από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι εξευτελιστικοί.
Την Πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων. Τα χρήματα αυτά ανήκουν στους εργαζόμενους και έχουν αφαιρεθεί άμεσα ή έμμεσα από το εισόδημά τους. Η συγκάλυψη και ο συμβιβασμός αποτελεί συμμετοχή στη διαφθορά.
Φορολογία 45% του μεγάλου κεφαλαίου, της εκκλησιαστική περιουσίας.
Την κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, ανταποδοτικών, αντισταθμιστικών και άλλων τελών, που χτυπάνε το λαϊκό εισόδημα.
Την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης στα οικιακά τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ, στην εκπαίδευση και στην υγεία.
Απαιτούμε αύξηση της φορολογίας της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και ταυτόχρονη κατάργηση του σημερινού Τέλους ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) και του φόρου μεταβίβασης της πρώτης κατοικίας.
Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στη λειτουργία, στις υπηρεσίες και τα έργα των Περιφερειών.
Διεκδικούμε Έργα Υποδομής και Πόρους που κατευθύνονται για την κάλυψη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας, ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών, των ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπηρία (π.χ. λαϊκή κατοικία, σύγχρονα σχολεία, προσχολικά κέντρα, πολιτιστικά κέντρα, δημόσια κέντρα υγείας, προστασία από πλημμύρες, κλπ)
Κατοχύρωση Ενέργειας – Μεταφορών – Νερού ως κοινωνικών αγαθών παρεχόμενων από το κράτος με πολύ φθηνά τιμολόγια ή δωρεάν.
Ο Προϋπολογισμός της Περιφέρειας είναι καθρέφτης της αντιλαϊκής πολιτικής που ασκείτε και στηρίχτηκε για την κατάρτισή του στα οικονομικά στοιχεία των προηγούμενων ετών, στις προβλέψεις για το οικονομικό έτος 2011, τη διαμόρφωση εσόδων – εξόδων του 2011 και τα απολογιστικά στοιχεία του οικονομικού έτους 2010.
Το πόσο ταξικός είναι ο προϋπολογισμός φαίνεται από το ποιος πληρώνει και ποιος ωφελείται, φαίνεται από τη σχέση έσοδα και έξοδα. Ζημιωμένος είναι ο λαός που πληρώνει χαράτσια και ωφελημένοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Αυτός ο προϋπολογισμός είναι φωτιά για τη λαϊκή οικογένεια γι αυτό η Λαϊκή Συσπείρωση τον καταψηφίζει.

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΤΡΕΛΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ