Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Έκοψαν το γάλα και το τυρί από τους απόμαχους της ζωής



        Δήμου Ορεστιάδας


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

"Έκοψαν " το γάλα και το τυρί από τα «περήφανα γηρατειά»



Ανάλγητη με περικεφαλαία η πολιτική της τρικομματικής συγκυβέρνησης. Οι συνεχείς περικοπές των επιχορηγήσεων προς τους ΟΤΑ, βάζουν σε κίνδυνο εκτός των άλλων τη συνέχιση της λειτουργίας της δημοφιλέστερης κοινωνικής υπηρεσίας των Δήμων, το πρόγραμμα « ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ » που παρέχει φροντίδα σε 110.000 ανήμπορους ηλικιωμένους, που στην πλειοψηφία είναι μόνοι τους στη ζωή.

Σήμερα Δήμοι και εργαζόμενοι κρατούν με «νύχια και με δόντια» το πρόγραμμα σε λειτουργία.

Οι άγριες περικοπές στις επιχορηγήσεις οδήγησαν και το Δήμο Ορεστιάδας να κάνει «οικονομία» στερώντας από τους απόμαχους της ζωής το γάλα και το τυρί από τη διατροφή τους.

Η πολιτική τους βέβαια έχει συγκεκριμένη στόχευση, να παραδώσει και το πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ » στους ιδιώτες και τις ΜΚΟ , γιατί έτσι λένε οι ντιρεκτίβες της ΕΕ , υπονομεύοντας ακόμα και τις υπηρεσίες που προσφέρει, καθώς το κριτήριο του ιδιώτη δεν θα είναι οι ανάγκες των ηλικιωμένων αλλά το κέρδος του επιχειρηματία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις το πρόγραμμα παρατείνεται και θα συνεχίσει να λειτουργεί ως έχει μέχρι 31/3/2013. Η διάδοχη κατάσταση του προγράμματος που θα αρχίσει να λειτουργεί από 1η Απρίλη 2013 , θα ονομάζεται « Κατ’ οίκον φροντίδα Συνταξιούχων» και θα έχει εντελώς νέα μορφή, καθώς οι νόμιμοι δικαιούχοι θα είναι μόνο συνταξιούχοι που θα πληρούν ορισμένα κριτήρια, ενώ δε θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι ανασφάλιστοι. Υπηρεσίες θα μπορούν να παρέχουν στους δικαιούχους οι Δήμοι {όπως και τώρα}, ιδιωτικοί φορείς καθώς και συνεταιριστικές επιχειρήσεις τις οποίες θα συστήνουν ιδιώτες.

Η χρηματοδότηση της νέας μορφής του προγράμματος ( όπως ορίζει ο νόμος 4052/2012) θα προέρχεται από τα λεφτά των ίδιων των συνταξιούχων , δηλαδή από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων που έχει θεσπιστεί και ισχύει από την 1/8/2010 Ακόμα θα υπάρχουν και κοινοτικοί πόροι.

Το εξάμηνο που μεσολαβεί έως την 1η Απρίλη του επόμενου έτους θα λειτουργήσει ως στάδιο προετοιμασίας για την μετάβαση στη νέα μορφή του προγράμματος, ενώ αρμόδιος φορέας διαχείρισής του θα είναι το ΙΚΑ


Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ για το Δήμο Ορεστιάδας, καλεί τους εργαζόμενους στο "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ" μαζί με όλους τους άλλους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ΑΜΕΑ και τα λαϊκά στρώματα, να δυναμώσουν τον αγώνα , διεκδικώντας:

 Να εξασφαλιστεί η συνέχεια του προγράμματος "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ".

 Να διευρυνθεί η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών σε όλους τους ηλικιωμένους και τους ΑΜΕΑ που έχουν ανάγκη στήριξης και φροντίδας.

 Να υπάρξει άμεση χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 Να πληρωθούν αμέσως όλα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων.

 Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στο "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ" χωρίς όρους και προϋποθέσεις.



1/10/2012