Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΡΕΛΛΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


ΑΝ. ΜΑΚΕΔ. – ΘΡΑΚΗΣ




ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΡΕΛΛΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Π.Σ.   ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ


Από το 1997 που εμφανίστηκε το θέμα της εξόρυξης του χρυσού έχουμε τοποθετηθεί επανειλημμένα με βάση οικονομικά, κοινωνικά, ταξικά, περιβαλλοντικά κριτήρια γιατί δεν πρέπει να γίνει η εξόρυξη χρυσού στην περιοχή.

Έχει αποδειχθεί ότι κανένα όφελος για την περιοχή και τους κατοίκους της δεν θα προκύψει αντίθετα θα υπάρχουν αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις. Αν και έχουν εκφραστεί ομόφωνα αρνητικά τα Δημοτικά Συμβούλια και η Περιφέρεια, παρόλα αυτά η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την «γνώμη της τοπική κοινωνίας». Μάλιστα πρίν 15 μέρες έστειλαν τον υφυπουργό ανάπτυξης κ. Μυταράκη ως ντίλερ των χρυσοθήρων με αποστολή να πείσει παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης για την έγκρισης της ΜΠΕ.

Η εταιρία Eldorado Gold Grop εξόρυξης χρυσού στο Πέραμα, χρησιμοποιεί όλους τους τρόπους και μέσα, θεμιτά και αθέμιτα για να δανειοδοτηθεί γιατί οι παγκόσμιες εξελίξεις στην αγορά χρυσού είναι ευνοϊκές για αυτούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του χρυσού ανέβηκε στον τελευταίο ενάμιση χρόνο κατά 50% (τιμή 3.10.2011 ήταν 32,85 ευρώ/γρ. και σήμερα είναι 48,47 ευρώ/γρ. αύξηση 48%).

Οι εκπρόσωποι της Εταιρείας διαθέτουν περίσσιο θράσος. Στην παρέμβασή τους στην συνεδρίαση του Περ. Συμβουλίου χαρακτήρισαν τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής που αγωνίζεται «φωνασκούντες», που ναι μεν είναι θεμιτό να εκφράσουν άποψη όχι όμως και να αναιρέσουν την «νόμιμη εξορυκτική τους δραστηριότητα», δηλαδή δεν έχει το δικαίωμα ο λαός με τον αγώνα και την πάλη του να ακυρώσει τη ληστρική εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της περιοχής μας.

Χρησιμοποίησαν ως επιχείρημα ότι η εξορυκτική τους δραστηριότητα στηρίζεται στον μεταλλευτικό κώδικα. Δεν μας είπαν όμως ότι πρόκειται για έναν κώδικα απαρχαιωμένο, αποικιακού χαρακτήρα που όλες οι μέχρι σήμερα αστικές κυβερνήσεις δεν λένε να τον αλλάξουν. Όσο για το επιχείρημά τους ότι θα χρηματοδοτήσουν τη σύσταση και λειτουργία «επιτροπής ελέγχου» της εξόρυξης μας θυμίζει την λαϊκή παροιμία: « Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει».

Για να στοιχειοθετήσουν δε τη θέση τους ότι θα πάρουν όλα τα μέτρα προστασίας με βάση τη νομοθεσία της Ε.Ε. είπαν ότι «η προστασία του περιβάλλοντος απαιτεί και υψηλό κόστος λειτουργίας που αυτοί είναι διατεθειμένοι να υποστούν». Ποια είναι όμως η αλήθεια; Αυτό που είπαν στο Περιφ. Συμβούλιο ή αυτό που είναι αναρτημένο στο επίσημο site της εταιρείας (Εldorado Gold Grop) ως δελτίο τύπου προς τους μετόχους με το οποίο τους ενημερώνει ότι η εταιρεία έχει χαμηλό λειτουργικό κόστος και χαμηλό κόστος εξόρυξης. Κατανοούμε όλοι πολύ καλά τι σημαίνει χαμηλό κόστος εξόρυξης. Εργασιακές σχέσεις σε συνθήκες γαλέρας και μηδαμινά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, άρα πλήρη καταστροφή του περιβάλλοντος. Άλλωστε η θυγατρική της Χρυσορυχεία Θράκης Α.Ε. έχει καταδικαστεί το 2004 γιατί δεν τήρησε του περιβαλλοντικούς όρους που προβλεπόταν από αντίστοιχη ΜΠΕ για «ερευνητικές» γεωτρήσεις στην περιοχή Περάματος.

Στην περιοχή βρέθηκαν και ορισμένοι, ελάχιστοι «πρόθυμοι» αρωγοί της προσπάθειας των εταιρειών για την αδειοδότησή τους «αντί πινακίου φακής».. Μιλάμε για μέσα ενημέρωσης, για ορισμένους Πανεπιστημιακούς, για «προέδρους» αθλητικών σωματείων, πολιτικούς, και ευτυχώς ελάχιστους εκλεγμένους στην Τοπική Διοίκηση κλπ. Όπως πρόσφατα η Διοίκηση του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης η οποία ευχαριστεί δημόσια τους χρυσοθήρες για την έκδοση κάποιου διαφημιστικού σποτ. Ξεχνάει η Διοίκηση του Συνδέσμου ότι όλα αυτά τα χρόνια έχουν χρηματοδοτηθεί με λεφτά του λαού από τα Νομαρχιακά Συμβούλια, τα Δημοτικά Συμβούλια και το Περιφερειακό Συμβούλιο (που έχουν εκφραστεί από χρόνια ενάντια στην εξόρυξη του χρυσού) για την προβολή τους για ημερίδες εκθέσεις κλπ. Ας μην ξεχνούν ότι ορισμένοι απ αυτούς οφείλουν χιλιάδες ευρώ στη ΔΕΥΑΑ.

Καταγγέλλουμε ότι μελέτες που έχουν εκπονηθεί από Πανεπιστημιακούς εμφανίζονται ότι δήθεν είναι μελέτες των τμημάτων των πανεπιστημίων και μιλάμε για την μελέτη του κ. Χιώνη, για άλλη μελέτη που παρουσιάστηκε πριν ενάμιση χρόνο σαν μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κλπ. Καλούμε τους προέδρους των τμημάτων και τα πρυτανικά συμβούλια να αποκαταστήσουν την τιμή των πανεπιστημίων γιατί τα Πανεπιστήμια δεν μπορεί να είναι τσιφλίκι κανενός και καμιάς εταιρείας για να τα χρησιμοποιεί για τα συμφέροντά της. Καλούμε τους Πανεπιστημιακούς που δεν πουλάν την επιστήμη τους να αντιδράσουν σ΄αυτή την κατάσταση.

Όλες οι Κυβερνήσεις εφάρμοσαν πλήρως τις κοινοτικές οδηγίες και προγραμματισμούς και κατέστρεψαν την ντόπια παραγωγική διαδικασία της περιοχής, (παραγωγή ζάχαρης, τον καθετοποιημένο κλάδο βαμβάκι, νήμα, ένδυμα, βιομηχανική ντομάτα και τα παράγωγά της, καπνό και ΣΕΚΑΠ, κτηνοτροφία, σφαγεία και εργοστάσιο Αλλαντικών Θράκης, ξερίζωμα οινοποιήσιμων αμπελιών,…), και σήμερα έρχεται η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ) στο όνομα της «ανάπτυξης» και των «θέσεων εργασίας» να παραδώσουν ένα σημαντικό κομμάτι του ορυκτού πλούτου της περιοχής στο μονοπωλιακό κεφάλαιο - χρυσοθήρες.

Η Λαϊκή Συσπείρωση σε όλους του τόνους και προς κάθε κατεύθυνση, δηλώνει για άλλη μια φορά ότι θα σταθεί εμπόδιο στο ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου και την υπονόμευση της υγείας και του περιβάλλοντος της περιοχής από τους σύγχρονους χρυσοθήρες.

Καλούμε τους μαζικούς φορείς και τα Σωματεία, τη Διανομαρχιακή Επιτροπή κατά του Χρυσού σε άμεση οργάνωση της πάλης για να αφαιρεθούν τα μεταλλευτικά δικαιώματα από τις εταιρείες, να γίνει ο ορυκτός πλούτος της περιοχής δημόσια – λαϊκή περιουσία. Είναι ο μόνος δρόμος για να ησυχάσουμε από τους χρυσοθήρες και τους κυβερνητικούς τους εταίρους.



Αλεξανδρούπολη 5.10.2012

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΑΝΑΤΟΛ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

ΤΡΕΛΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ