Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Οδηγούν σε κλείσιμο το Δημοτικό ωδείο Ορεστιάδας




Ανακοίνωση


της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Ορεστιάδας


Οδηγούν σε κλείσιμο το Δημοτικό ωδείο Ορεστιάδας
Με ευθύνη της τρικομματικής συγκυβέρνησης (Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) και ενώ φτάσαμε στο Νοέμβριο, δεν ξεκίνησε ακόμα η λειτουργία του δημοτικού ωδείου Ορεστιάδας. Στην ίδια άσχημη κατάσταση βρίσκεται η πλειοψηφία των δημοτικών ωδείων όλης της χώρας καθώς και όλες οι δημοτικές καλλιτεχνικές σχολές.

Ο Υπουργός εσωτερικών εφαρμόζοντας πιστά τις προσταγές της ΕΕ και των μνημονίων , περί προσλήψεων, διόρισε μόνο 800 εκπαιδευτικούς, αριθμός που βρίσκεται πολύ μακριά από το να καλύψει τις υπάρχουσες ανάγκες .
Ήδη, με την καθυστέρηση της έναρξης λειτουργίας, δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα, με την εξεταστική διαδικασία, τις μεταγραφές, την κατοχύρωση των σπουδών, και τη διεξαγωγή απολυτηρίων πτυχιακών και διπλωματικών εξετάσεων που αφορούν τους μαθητές.

Ο κίνδυνος λοιπόν να μην λειτουργήσουν τα δημοτικά ωδεία όλης της χώρας είναι ορατός.
Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις δεν είναι ούτε τυχαίες, ούτε αθώες. Ούτε οφείλονται στη γραφειοκρατία ή στη δυσπραγία από την κρίση, όπως υποστηρίζει στην ανακοίνωσή της η Πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ Ορεστιάδας κ. Ροροπούλου .

Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι το «ευαγγέλιο» της ΕΕ , ο περιορισμός των προσλήψεων είναι απαίτηση των μνημονίων. Με τις νέες δυσκολίες που βάζει η κυβέρνηση στη λειτουργία των δημοτικών ωδείων και άλλων καλλιτεχνικών δημοτικών σχολών, συνειδητά «σπρώχνει» και την καλλιτεχνική παιδεία στα σαγόνια των εμπόρων της «γνώσης».

Στο εξής θα έχουν πρόσβαση στην καλλιτεχνική παιδεία τα παιδιά των ευπόρων οικογενειών. Αντίθετα για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών η καλλιτεχνική παιδεία θα είναι απαγορευτική.

Η Διοίκηση του Δήμου Ορεστιάδας έχει και αυτή τις δικές της σοβαρές ευθύνες. Αντί να πάρει αγωνιστικές πρωτοβουλίες, παρακολουθεί τα γεγονότα σαν θεατής.
Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι μαθητές και όσοι καθημερινά «ασπάζονται» το εικόνισμα της ΕΕ, ας βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα.
Μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Ορεστιάδας καλεί, τους εκπαιδευτικούς , τους γονείς, τους μαθητές, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και αγωνιστικά, κόντρα στην πολιτική της ΕΕ και των ιδιωτικοποιήσεων, να διεκδικήσουν :


 Να προχωρήσει η κυβέρνηση στην άμεση πρόσληψη σε θέσεις μόνιμης και πλήρους απασχόλησης του αναγκαίου αριθμού εκπαιδευτικού προσωπικού για τη λειτουργία των δημοτικών σχολών και ωδείων.

 Να δημιουργήσει τους όρους για παροχή δημόσιας και δωρεάν καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε όλους τους ενδιαφερόμενους νέους ανθρώπους από την σχολική ηλικία.

 Να εξασφαλίσει τα αναγκαία κονδύλια ώστε να μπορούν οι δημοτικές σχολές και τα ωδεία να προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους.



24 Οκτώβρη 2012

Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Σταμάτης Γκατζίδης