Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για το χρυσό



Ανακοίνωση του ΚΚΕ για το Χρυσό


4 Οκτωβρίου, 2012

Το ΚΚΕ από την αρχή που εμφανίστηκε το θέμα της εξόρυξης του χρυσού, τοποθετήθηκε αρνητικά απορρίπτοντας την ιδιωτικοποίηση – ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου της περιοχής και έβαζε και βάζει ως στόχο να  αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο χρυσός πρέπει να καταστεί λαϊκή περιουσία και να αξιοποιηθεί μόνο σε όφελος του λαού σε συνθήκες λαϊκής εξουσίας.

Στα προβλήματα της εξόρυξης εντάσσονται και οι άμεσες και έμμεσες περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τωνκατοίκων και γενικότερα είναι εχθρικές στο περιβάλλον.Οι δουλειές που υπόσχονται είναι το δόλωμα γιαμεταστροφή της λαϊκής γνώμης. Οι θέσεις είναι περιορισμένες ενώ ταυτόχρονα θαχαθούν πολύ περισσότερες από άλλες οικονομικές δραστηριότητες (πχ τουρισμός).
Την ευθύνη για τις τελευταίες εξελίξεις τη φέρουν οιδιάφορες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, η σημερινή συγκυβέρνηση που με την πολιτικήτους, ενώ έχουν το καθολικό όχι του λαού της περιοχής, δίνουν χρόνο στηνΚαναδέζικη Εταιρεία να μεταστρέψει την κοινή γνώμη με διάφορους τρόπους. Είδαμε το τελευταίο διάστημα παράγοντες της κοινωνικής και πολιτικής ζωής να αλλάζουν θέση και να υποστηρίζουν την εξόρυξη του χρυσού. Όσοι το έκαναν αυτό το ανοσιούργημα είναι υπόλογοι μπροστά στο λαό. Άλλαξαν θέση «αντί πινακίου φακής».
Το ΚΚΕ σταθερά στη θέση του καλεί το λαό να εντείνει την πάλη του ενάντια στην εξόρυξη του χρυσού, να απαιτήσει εδώ και τώρα να κλείσει η υπόθεση, από πλευράς κυβέρνησης, αφού οι λαϊκοί φορείς έχουν ταχθεί κατά της εξόρυξης του χρυσού. Η όποια παράταση, από πλευράς συγκυβέρνησης, διευκολύνει το έργο των καναδέζικων μονοπωλίων να αλλάξουν το συσχετισμό υπέρ των συμφερόντων τους.