Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Σάββατο 26 ΙΑΝ ώρα 3μμ - Στα όρια συναγερμού η στάθμη του ποταμού Άρδα




Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013 ώρα 3 το απόγευμα
 Στα όρια συναγερμού η στάθμη του ποταμού Άρδα



Σε όρια συναγερμού βρίσκεται από το μεσημέρι του Σαββάτου η στάθμη του ποταμού Άρδα, παραπόταμου του Έβρου, λόγω υπερχείλισης των φραγμάτων της γειτονικής Βουλγαρίας. H ελληνική πρεσβεία στη Σόφια ενημέρωσε την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ότι αναμένονται ποσότητες νερού άνω των 300 κυβικών μέτρων ανά δευτερόλεπτο, προς το φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ, εξαιτίας υπερχείλισης του υδατοφράκτη, καθώς και του φράγματος Στουντέν Κλάντενετς, που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού Άρδα, ενώ μεγάλη ροή νερών αναμένεται και στο φράγμα Κίρντζαλι.

Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

Οι συνεχιζόμενες και έντονες βροχοπτώσεις, που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Τουρκία, τη Βουλγαρία και την περιοχή του Έβρου, είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της στάθμης παραποτάμων και χειμάρρων που χύνονται στον Έβρο.
Αναδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις δεν έχουν πάρει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των κατοίκων των περιοχών που σχεδόν κάθε χρόνο ή και πιο συχνά αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Θα ακουστούν και πάλι τα περί «εισαγόμενου» προβλήματος από τη γειτονική χώρα, ωστόσο αυτό που ισχύει είναι ότι τα απαραίτητα έργα υποδομής δεν έχουν κατασκευαστεί και ένας από τους βασικούς λόγους είναι ότι τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα προστασίας δεν αποτελούν πεδίο κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο νομός Έβρου είναι ανοχύρωτος μπροστά στα καιρικά φαινόμενα. Η αντιπλημμυρική του προστασία, που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε πριν περίπου 50 χρόνια, με τα μέσα και για τις ανάγκες εκείνης της εποχής, είναι ανεπαρκής για να προστατέψει τις περιουσίες των αγροτών του νομού.
Την κύρια ευθύνη για αυτήν την τραγικά επαναλαμβανόμενη κατάσταση, δεν έχουν τα καιρικά φαινόμενα, αλλά η πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και τώρα της «συγκυβέρνησης» του μαύρου μετώπου, πολιτική μείωσης των Δημοσίων επενδύσεων για έργα και υποδομές στον αγροτικό τομέα. Άλλωστε οι επιλογές της ΕΕ, που με ευλάβεια υποστηρίζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, δεν κινούνται στην κατεύθυνση ανάπτυξης και προστασίας της αγροτικής παραγωγής και της μικρομεσαίας αγροτιάς. Αντίθετα η ΕΕ με την πολιτική της επιδιώκει την μείωση της αγροτικής παραγωγής και την καταστροφή της μικρομεσαίας αγροτιάς, γι’ αυτό και έργα όπως αρδευτικά, φράγματα, αντιπλημμυρικά, αποστραγγιστικά κ.λπ., κρίνονται μη επιλέξιμα.