Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

ΚΚΕ - Στη Βουλή τα προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων


 
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ :
Προβλήματα  αγροτοκτηνοτρόφων

 

21/05/13
Προς
τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών
Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκεται η αγροτιά από τα οξυμμένα προβλήματα που δεν έχουν τέλος, εξ' αιτίας της σκληρής αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής που χαρατσώνει τους αγρότες, χωρίς να τους παρέχει στοιχειώδη ασφαλιστική κάλυψη, με τη καθυστέρηση χρονικά τον ήδη πετσοκομμένων πόρων (επιστροφή ΦΠΑ) που τους οφείλει και με την ανοχή σε παράνομα χαρατσώματα από τις ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών, για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ.
Συγκεκριμένα:
1. Πολλές καταστροφές από χαλάζι και άλλα καιρικά φαινόμενα, έχουν δημιουργήσει εκτεταμένη ακαρπία σε μια σειρά δενδρωδών καλλιεργειών σε όλη τη χώρα και κύρια σε Θεσσαλία και Μακεδονία. Όμως με διάφορες προφάσεις ο ΕΛΓΑ αρνείται την αποζημίωση ή δίνει ψίχουλα. Ταυτόχρονα προσβολές και καταστροφή της παραγωγής από φυτοασθένειες(π.χ. πράσινο σκουλήκι, περονόσπορος κ.ά) δεν συμπεριλαμβάνονται και δεν αποζημιώνονται σύμφωνα με το νόμο περί ΕΛΓΑ. Έτσι οι αγρότες χάνουν αγροτικό εισόδημα και επιδοτήσεις, αν και πληρώνουν υψηλές ασφαλιστικές εισφορές που μάλιστα και προκαταβάλλονται.
2. Με την ανοχή της κυβέρνησης οι τοπικές Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών εισπράττουν, παρανόμως, από τους αγροτοκτηνοτρόφους «χαράτσι» που κυμαίνεται  από 30-100 ευρώ/αίτηση, για την παραλαβή-καταχώρηση των Δηλώσεων ΟΣΔΕ 2012, αν και η διαδικασία είναι δωρεάν, αφού υπάρχει για τις εργασίες αυτές σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Ένωσης «ΠΑΣΕΓΕΣ-NEUROPUBLIC A.E.
3. Κάθε χρονιά το αργότερο μέχρι τέλη Μάρτη οι επιστροφές του ΦΠΑ του φόρου πετρελαίου είχε ήδη καταβληθεί. Ωστόσο βρισκόμαστε τέλη του Μάη και η κυβέρνηση καθυστερεί την «κουτσουρεμένη» από το 11% στο 6% επιστροφής ΦΠΑ από τις αρμόδιες ΔΟΥ. Πρόκειται για χρήματα που δικαιούνται οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι, είναι απόλυτα αναγκαία ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιεργητική δραστηριότητα με το ξεκίνημα των ανοιξιάτικων εργασιών και να καλύψουν τα αυξημένα οικογενειακά έξοδα τους.
 
 
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί, τι άμεσα μέτρα θα πάρουν για:
- Να αλλάξει ο νόμος και ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ και να αποζημιώνει για κάθε καταστροφή από θεομηνίες και νόσους 100% στην παραγωγή και το κεφάλαιο, με μείωση της ασφαλιστικής εισφοράς των αγροτών και συμμετοχή της κρατικής επιχορήγησης.
- Να σταματήσει η κοροϊδία και ο εκβιασμός των γεωργών και κτηνοτρόφων που υποβάλουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, για να μην πληρώνουν το παράνομο χαράτσι και να ισχύσει η δωρεάν παραλαβή των δηλώσεων. Να δοθεί γρήγορα η άμεση καταβολή της επιστροφής ΦΠΑ πετρελαίου στους δικαιούχους αγροτοκτηνοτρόφους.

 

Η   Βουλευτής

Διαμάντω Μανωλάκου