Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Αναδημοσίευση από το Ριζοσπάστη


 
 
Αντιδρούν στις μεθοδεύσεις για κλείσιμο της ΕΒΖ

Σε κινητοποιήσεις εργαζόμενοι και τευτλοπαραγωγοί στη Θεσσαλονίκη. Στο πλευρό τους το ΚΚΕ

http://www.rizospastis.gr/getImage.do?size=medium&id=469443&format=.jpg
η

Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν, χτες το πρωί, στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, ενώ συνεχίστηκε για 5η μέρα η κατάληψη των γραφείων της εταιρείας από τευτλοκαλλιεργητές. Εργάτες και αγρότες καταγγέλλουν τις μεθοδεύσεις κυβέρνησης, διοίκησης ΕΒΖ και Τράπεζας Πειραιώς, που οδηγούν σε κλείσιμο τη βιομηχανία και σε οριστική εγκατάλειψη της τευτλοκαλλιέργειας.

Απαιτούν συνέχιση της λειτουργίας της ΕΒΖ, ανάπτυξη της τευτλοκαλλιέργειας κόντρα στις κατευθύνσεις της ΕΕ και άμεση εξόφληση των 18 εκατ. ευρώ που οφείλει η ΕΒΖ στους αγρότες για την παραγωγή τεύτλων που παρέδωσαν.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος και ο Λεωνίδας Στολτίδης, υποψήφιοι βουλευτές Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Στη διάρκεια της κινητοποίησης, που έγινε στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Μητροπόλεως, έξω από τα γραφεία της ΕΒΖ, οι εργαζόμενοι μοίρασαν εκατοντάδες κιλά από τη ζάχαρη που παράχθηκε στη διάρκεια της φετινής καμπάνιας στο εργοστάσιο στο Πλατύ, εκφράζοντας την ελπίδα να μην είναι η τελευταία ποσότητα ζάχαρης που θα παραχθεί στη χώρα μας.

Σε όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης, οι εργάτες στην πλατεία και οι αγρότες από τα γραφεία της ΕΒΖ φώναζαν συνθήματα όπως: «Ζάχαρη και αγροτιά ενωμένοι μια γροθιά». Χαιρετίζοντας τη συγκέντρωσή τους, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Το ΚΚΕ δικαιώνεται στην πρόβλεψή του γιατί δεν είπε ψέματα. Λέγαμε από παλιά ότι είναι ειλημμένη απόφαση της ΕΕ η Ζάχαρη να σβήσει στην Ελλάδα, να εγκαταλειφθεί η τευτλοκαλλιέργεια, να ξεριζωθεί η αγροτιά και μαζί με αυτή και όλοι οι εργάτες στα εργοστάσια της ΕΒΖ. Αυτό έγινε και με απαίτηση της ΕΕ, αλλά και με τη συμφωνία της κυβέρνησης, που παρέδωσε την ποσόστωση της ζάχαρης στα χέρια των ξένων. Αυτή είναι η μοίρα των εργαζομένων και των αγροτών μέσα στην ΕΕ.

Ο αγώνας δεν θα έχει προοπτική αν δεν ενώσει εργάτες και αγρότες σε κοινό στόχο. Δεν έχει προοπτική αν δεν έρθει σε σύγκρουση με την ΕΕ. Δεν έχει προοπτική αν δεν σηκώσουμε μόνιμα το κεφάλι να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική. Σωτήρες δεν υπάρχουν. Η σωτηρία περνάει από τα χέρια σας».