Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΗΛΙΟΣΠΟΡΟΥ


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ν. ΕΒΡΟΥ «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΗΛΙΟΣΠΟΡΟΥ

Είναι απόλυτα δικαιολογημένη η αγανάκτηση των αγροτών - καλλιεργητών ηλιόσπορου της περιοχής μας, που αφού παρέδωσαν την παραγωγή τους, παραμένουν απλήρωτοι ή έχουν εισπράξει ένα πολύ μικρό μέρος των χρημάτων τους.
Για άλλη μια φορά, οι σκληροί ανταγωνισμοί μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων, που λυμαίνονται κυριολεκτικά την παραγωγή βιοντίζελ και τις επιδοτήσεις του, με τις πλάτες φυσικά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φέρνουν σε απελπιστική κατάσταση τους καλλιεργητές ηλιόσπορου της περιοχής μας

Η ΟΑΣΕ και η ΠΑΣΥ έγκαιρα είχαν προειδοποιήσει τους αγρότες πως δεν πρέπει να τρέφουν αυταπάτες ότι η συμβολαιϊκή γεωργία θα έλυνε τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς.
Η κύρια αιτία που ξεκληρίζει από το χωράφι τη μικρομεσαία αγροτιά είναι η πολιτική της ΚΑΠ της ΕΕ, που θέλει να παραδώσει τη γη, την παραγωγή , την μεταποίηση και την εμπορία των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων σε μια χούφτα πολυεθνικών και νεομεγαλοτσιφλικάδων καταστρέφοντας και βγάζοντας από τη μέση τους χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Μπροστά σ’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Έβρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»
 Καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει «να σφυρίζει αδιάφορα» και άμεσα να παρέμβει για να πληρωθούν οι αγρότες στο σύνολο του ηλιόσπορου που παρέδωσαν και σύμφωνα με τα συμβόλαια που υπέγραψαν.
 Καλεί ακόμα τους καλλιεργητές ηλιόσπορου να βρίσκονται σε ετοιμότητα, να κρατούν ζεστές τις μηχανές των τρακτέρ , για να ματαιώσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις τα σχέδια που υπάρχουν για να πληρωθούν το 2012… και ίσως.

Φτάνει πια. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια μπροστά σε μια αντιαγροτική πολιτική, που μας κατάντησε να αδυνατούμε πια να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας απέναντι στους πιστωτές και τις οικογένειές μας.
Ορεστιάδα 25/10 /2011