Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΠΕΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 18.11.2011 ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ
Συζητάμε σήμερα την προκαταρκτική Περιβαλλοντική εκτίμηση και αξιολόγηση (ΠΠΕΑ) που αφορά την εξόρυξη χρυσού στην περιοχή του Περάματος.
Η Εταιρεία μας απέστειλε ένα πολυσέλιδο και πολυδάπανο ιλουστρασιόν φυλλάδιο όπου δήθεν προβάλλει τα πλεονεκτήματα της επένδυσης. Μας μιλάει για θέσεις εργασίας, για βιώσιμη ανάπτυξη, για ανταποδοτικά οικονομικά οφέλη για την τοπική κοινωνία, για την προστασία του περιβάλλοντος κ.ά.
Η Εταιρεία Χρυσού κάνει τα πάντα να προχωρήσει η εξόρυξη με στόχο να εξασφαλίσει υπερκέρδη από την καταλήστευση των κοιτασμάτων χρυσού της περιοχής μας. Σ΄αυτό το στόχο έχει πιστούς υποστηρικτές, τις αστικές πολιτικές δυνάμεις ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. ΛΑΟΣ, οι οποίοι είναι βασικοί εκφραστές των αντιλαϊκών επιλογών της πολιτικής της Ε.Ε. για την ιδιωτικοποίηση (ξεπούλημα) των δημοσίων επιχειρήσεων, οργανισμών, υπηρεσιών, φυσικού και ορυκτού πλούτου.
Η κυβέρνηση του μαύρου Μετώπου δια στόματος κου Παπαδήμου δήλωσε ότι άμεσα 20 επενδύσεις θα προχωρήσουν με την διαδικασία του fast track.
O κος Παπακωσταντίνου σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ κου Χαλβατζή απάντησε ότι δεν εντάχθηκε η συγκεκριμένη επένδυση στη διαδιακασία fast track λέγοντας : « ….η συγκεκριμένη επένδυση, όμως δεν την ενέταξε. Και γιατί δεν την ενέταξε; Διότι δεν είναι ώριμη και γιατί υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ζήτημα, που είναι η ολοκλήρωση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη». Επίσης στην ίδια ερώτηση απάντησε: «…αλλά σας διαβεβαιώ ότι το μόνο πράγμα που δεν μπαίνει στο μυαλό μας είναι αν αυτή η επένδυση θα γίνει από ιδιώτες ή από το κράτος….»
Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. όλα αυτά τα χρόνια γράφουν στην κυριολεξία στα «παλιά τους τα παπούτσια» τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, των Δημοτικών Συμβουλίων της περιοχής και δεκάδων μαζικών φορέων που λένε όχι στην εξόρυξη του χρυσού και στο ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου της χώρας.
Η συγκυβέρνηση συνεχίζει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική και στην περίπτωση του κοιτάσματος χρυσού στο Πέραμα. Αυτής της πολιτικής που στο όνομα της κρίσης από τη μια μεριά κατακρεουργεί το λαϊκό εισόδημα, τις συντάξεις, εμπορευματοποιεί την Υγεία, την Παιδεία και την Πρόνοια και από την άλλη ενισχύει ακόμα περισσότερο την κερδοφορία των μονοπωλίων.
Δε διστάζει να θυσιάσει, στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους, την υγεία των κατοίκων και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.
Τα αστικά κόμματα της συγκυβέρνησης και η εταιρεία επιδίδονται σε μία άνευ προηγουμένου προπαγάνδα για να κάμψουν τη λαϊκή αντίσταση. Προβάλλουν έντονα ότι η εξόρυξη θα φέρει ανάπτυξη στην περιοχή, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Σε μία περίοδο που με κυβερνητική και εργοδοτική ευθύνη η ανεργία στην Αν. Μακεδονία και Θράκη εκτινάχθηκε πάνω από το 20%, είναι πολιτική απατεωνιά να επιδιώκει, με δόλωμα κάποιες θέσεις εργασίας, «αντί πινακίου φακής», να συμφωνήσουν οι εργαζόμενοι στην καταλήστευση των κοιτασμάτων από την εταιρεία.
Εμείς, ως Λαϊκή Συσπείρωση, καταγγέλλουμε την ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΛΑΟΣ για την νέα τροπή που παίρνει η εξόρυξη του χρυσού εξαιτίας τους.
Σήμερα που τα αστικά κόμματα (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. ΛΑΟΣ κ.ά) προχώρησαν σε κυβέρνηση συνεργασίας για να οδηγήσουν στην πλήρη πτώχευση τον ελληνικό λαό, απαιτείται να γίνει βαθιά συνείδηση του λαού της περιοχής ότι ο αγώνας ενάντια στη εξόρυξη του χρυσού, την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας του, πρέπει να πάρει πολιτικά χαρακτηριστικά ενάντια στην πολιτική που στηρίζει τις πολυεθνικές και τα υπερκέρδη τους, ενάντια στην Ε.Ε. την κυβέρνηση συνεργασίας και των άλλων δυνάμεων του ευρωμονόδρομου.
Καλούμε τους εργαζόμενους, όλα τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία, τις γυναίκες να δυναμώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των κοιτασμάτων χρυσού. Να παλέψουμε ώστε να καταστούν λαϊκή περιουσία.
Λύση οριστική, δηλαδή ασφαλής αξιοποίηση των κοιτασμάτων σε όφελος του λαού είναι δυνατή μόνο στα πλαίσια της λαϊκής εξουσίας. Μιας αξιοποίησης που θα παίρνει πρώτα – πρώτα υπόψη την προστασία της υγείας των κατοίκων και του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.
18.11.2011