Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ




ΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με αυξημένη απαιτητικότητα από οπαδούς και φίλους
Ολοκληρώνεται η προετοιμασία της Οργάνωσης για τη δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση



Για την προετοιμασία της Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ από την Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του Κόμματος, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Βασίλη Καταπόδη, μέλος του Γραφείου Περιοχής.

***
-- Μία εβδομάδα απέμεινε ως την επίσημη έναρξη της Οικονομικής Εξόρμησης. Πώς προχωρά η προετοιμασία και τι στόχους βάζει η Οργάνωση;

-- Ολα τα όργανα, από το Γραφείο Περιοχής μέχρι και τις ΚΟΒ, έχουν συζητήσει, έχουν εξειδικεύσει τα πλάνα και παίρνουν μέτρα για την επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης. Ηδη οι Οργανώσεις έχουν μπει στη μάχη και θεωρούμε ότι ο υψηλός στόχος που έχουμε βάλει, να καλυφθεί το 30% από την πρώτη μέρα της Εξόρμησης, είναι εφικτός. Γνωρίζουμε τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, άλλωστε κι εμείς τις βιώνουμε. Θεωρούμε όμως ότι αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο.

Σήμερα, και εξαιτίας των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και των αγώνων που αναπτύχθηκαν με τη συμβολή του Κόμματος, το κύρος του ΚΚΕ είναι αυξημένο. Πολύ περισσότεροι εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι, ακουμπάνε στο Κόμμα. Είναι πολλαπλάσιοι όσοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα οικονομικής στήριξης του Κόμματος, ώστε από καλύτερες θέσεις να συνεχίσει να οργανώνει και να δίνει τον αγώνα δίπλα τους. Πρέπει σε όλους αυτούς, αλλά και σε ακόμη περισσότερους, σε κόσμο που σήμερα δεν γνωρίζουμε, να φτάσουμε με τα κουπόνια της Εξόρμησης και να ζητήσουμε να ενισχύσουν το ΚΚΕ.

-- Ποια πρακτικά μέτρα παίρνει η Οργάνωση, ώστε να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί με επιτυχία η μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης;

-- Η μάχη σχεδιάζεται με χαρτί και μολύβι, με σύνθημα να απευθυνθούμε και να φτάσουμε πλατιά σε πολύ περισσότερο κόσμο. Ετσι θα καταφέρουμε να πιάσουμε το πλάνο, συγκεντρώνοντας μικρότερα ποσά από περισσότερους εργαζόμενους, φτωχούς αγρότες και ΕΒΕ, ακόμα και από άνεργους, που ξέρουν ότι ακόμη και ένα ευρώ ενίσχυση στο ΚΚΕ είναι επένδυση σε αγώνες για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους. Σ' αυτή τη μάχη εντάσσονται μαζί, δίπλα στα κομματικά μέλη και οι φίλοι και οπαδοί του Κόμματος που αποτελούν σημαντική εφεδρεία για το ΚΚΕ. Χρεώνονται πλάνα και μπαίνουν αποφασιστικά στην προσπάθεια.

Ταυτόχρονα πραγματοποιούνται ειδικές συσκέψεις για την Οικονομική Εξόρμηση. Δίνεται βαρύτητα στην ανάγκη οικονομικής βιωσιμότητας και αυτοδυναμίας του Κόμματος, καθώς η επίθεση εντείνεται διαρκώς, όπως για παράδειγμα με το νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων για το οποίο το ΚΚΕ έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν κάνει πίσω από τις διακηρυγμένες αρχές του.

-- Μπορεί η Οικονομική Εξόρμηση να συμβάλλει στο βάθεμα και την παραπέρα διεύρυνση των δεσμών του Κόμματος με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα;

-- Αποτελεί σημαντικό εργαλείο στα χέρια των κομμουνιστών, καθώς συνδυάζεται με την ένταση της δουλειάς για την εκλαΐκευση της πολιτικής πρότασης του Κόμματος διεξόδου. Και με τέτοιους όρους επιδιώκουμε να δώσουμε τη μάχη για την επιτυχία της Εξόρμησης. Με συζητήσεις και εξορμήσεις, μαζικές και ατομικές, στους χώρους δουλειάς και τις συνοικίες, μέσα από τους αγώνες για την απόκρουση της επίθεσης που δέχονται στα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, στους αγώνες ενάντια στα χαράτσια της συγκυβέρνησης, σε όλα τα μέτωπα πάλης.

Πιο αποφασιστικά, με βελτίωση της ιδεολογικής και πολιτικής δουλειάς, να δείξουμε στην εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τη μόνη φιλολαϊκή επιλογή για την οριστική απαλλαγή τους από τα δεσμά της εκμετάλλευσης και της φτώχειας. Τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, τη λαϊκή εξουσία. Πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι θα ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας. Θα ενισχύσουν το Κόμμα από το υστέρημά τους και πολλοί από αυτούς θα κάνουν το τολμηρό βήμα και θα συμπορευθούν με το ΚΚΕ.