Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στο Βόρειο Έβρο - Συνάντηση με φορείς αγροτών




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τρίτη 9 Απρίλη 2013

Από την περιοδεία αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στο Β. Έβρο



Ολοκληρώθηκε η περιοδεία της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στο Βόρειο και οι συναντήσεις με φορείς αγροτών.

Στις 10 το πρωί η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής το Χρήστο Τρέλλη, Περιφερειακό Σύμβουλο , συναντήθηκε με τα διοικητικά συμβούλια των συνεταιρισμών σπαραγγιού Ελιάς και Πλάτης.

Οι παραγωγοί σπαραγγιού σημείωσαν ότι η καλλιέργεια βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία από τα 2000 στρέμματα που καλλιεργούνταν στα δυο χωριά σήμερα έμεινα μόνο 450 στρέμματα. Νέες φυτείες δεν μπαίνουν αντίθετα «ξηλώνονται» πολλές.

Βασικό πρόβλημα παραμένει το μεγάλο υψηλό κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές.

Ιδιαίτερο πρόβλημα αποτελούν φέτος οι κακές καιρικές συνθήκες που αν και πέρασε και το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη δεν έχει συγκομιστεί ούτε ένα κιλό. Ο κίνδυνος να αποτελέσει αυτό την ολοκληρωτική καταστροφή της καλλιέργειας είναι ορατός.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ υποσχέθηκε να φέρει άμεσα το θέμα στη Βουλή και να στηρίξει το δίκαιο αίτημα για αποζημιώσεις στους παραγωγούς από τον ΕΛΓΑ λόγω καιρικών συνθηκών.

Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τους παραγωγούς σκόρδου της Ν. Βύσσας.

Τα βασικά προβλήματα που σημείωσαν οι παραγωγοί του μεγαλύτερου στην Ελλάδα συνεταιρισμού σκόρδου είναι, το μεγάλο κόστος παραγωγής , ο σκληρός ανταγωνισμός από την πλημμυρίδα των εισαγωγών, η έλλειψη εγγυημένων τιμών, η ανυπαρξία στήριξης από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία παραβρέθηκε στην εκδήλωση που οργάνωσε η ΚΝΕ στο πανεπιστήμιο και είχε θέμα:

«Οι εξελίξεις στην αγροτική ανάπτυξη, ποιες οι δυνατότητες που υπάρχουν προς όφελος του λαού. Η πρόταση του ΚΚΕ»
Στην εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν καθηγητές της σχολής αγροτικής ανάπτυξης , φοιτητές, αγρότες και κτηνοτρόφοι κεντρικός ομιλητής ήταν ο Χρήστος Τρέλλης στέλεχος του ΚΚΕ ,γεωτεχνικός, Περιφερειακός Σύμβουλος. Σύντομες παρεμβάσεις έκαναν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου η «ΕΝΟΤΗΤΑ», Γιάννης Μαργαριτίδης και ο κτηνοτρόφος Ζησίδης Παναγιώτης.