Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Ε.Β.Ζ - Οι εργαζόμενοι απαιτούν να σταματήσει το ξεπούλημα. ( Αναδημοσίευση από το Ριζοσπάστη)



«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ»




Οι εργαζόμενοι απαιτούν να σταματήσει το ξεπούλημα


Να σταματήσει το ξεπούλημα της «Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης» απαιτούν οι εργαζόμενοι, γιατί θα φέρει ανεπανόρθωτα πλήγματα τόσο στην ελληνική γεωργία, στους εργαζόμενους και στην οικονομία γενικότερα.

Θυμίζουμε ότι την προηγούμενη Παρασκευή, ο ειδικός εκκαθαριστής της ΑΤΕ ανακοίνωσε ότι η γαλλική CRISTAL FINANCIERE ανακηρύχθηκε «προτιμητέος υποψήφιος» και επιλαχόντες υποψήφιοι η πολωνική KRAJOWA SPOLKA CUKROWA SA και η βουλγάρικη LITEX COMMERCE JSC. Σύμφωνα με πληροφορίες η γαλλική εταιρεία κατέθεσε προσφορά ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα ζήτησε να «κουρευτεί» το 50% των δάνειων (130 εκατ. ευρώ) της εταιρείας.



Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στη «Βιομηχανία Ζάχαρης» μετά την ανακοίνωση του «προτιμητέου υποψήφιου» καταγγέλλει, ότι «μέσα από την προσπάθεια ξεπουλήματος της Βιομηχανίας και μάλιστα έναντι πινακίου φακής, η στόχευση είναι να μετατραπεί από παραγωγική Βιομηχανία σε εμπορικό κέντρο διακίνησης από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης». Μάλιστα θυμίζει ότι «ο συγκεκριμένος προτιμητέος αγοραστής έχει ανακοινωθεί από τον τύπο ότι σχεδιάζει να κλείσει τα εργοστάσια της ΕΒΖ».

Επίσης σημειώνει ότι «για τρεις συνεχείς χρονιές, την πιο κρίσιμη στιγμή, που είναι η σπορά των τεύτλων και η εκδήλωση ενδιαφέροντος των τευτλοκαλλιεργητών, τόσο η πρώην διοίκηση της ΑΤΕ όσο και ο τωρινός Ειδικός Εκκαθαριστής ανακοινώνουν είτε την πώληση είτε τη σειρά κατάταξης των επίδοξων αγοραστών και τον προτιμητέο του ξεπουλήματος», αποθαρρύνοντας την επανάκαμψη των καλλιεργητών.

Τέλος σημειώνει ότι «η εθνική ποσόστωση ζάχαρης ανήκει στους τευτλοκαλλιεργητές της χώρας και πρέπει να παράγεται από τα εργοστάσια της ΕΒΖ και όχι να εισάγεται φασόν».