Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Την ανάγκη του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική ανέδειξαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην ΟΛΜΕ


 

Την Τρίτη πραγματοποιήθηκεσυνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ.
Η συνεδρίαση έγινε σε μια περίοδο που η τρικομματική κυβέρνηση κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση και όπου υπάρχει η ανάγκη οι εκπαιδευτικοί να παλέψουν μαζί με το λαό.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κατά την τοποθέτησή τους στη συνεδρίαση του ΔΣ ανέδειξαν ότι ο αγώνας για να είναι αποτελεσματικός:
- Θα πρέπει να βάλει στο στόχαστρο το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής. Σημείωσαν ότι ο αγώνας που διεξάγεται γύρω από ένα μόνο αίτημα πάλης είναι καταδικασμένος στην ήττα.
- Θα πρέπει να σφυρηλατεί την ενότητα του κλάδου απέναντι στη στρατηγική των επιχειρηματικών ομίλων, της κυβέρνησης και του ΔΝΤ. Χωρίς γραμμή σύγκρουσης δεν μπορούν οι αγώνες να είναι αποτελεσματικοί, να φρενάρουν τα μέτρα, να αποκτούν κατακτήσεις.
- Να σφυρηλατείται η συμμαχία του κλάδου με τους γονείς, τους μαθητές, όλο το λαό. Η επίθεση είναι γενικευμένη και ένας κλάδος μόνος του δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει. Πόσο μάλλον που είναι σε εξέλιξη σχέδια για το «νέο σχολείο», για τον αντιδραστικό έλεγχο του εκπαιδευτικού, που για να αποτραπούν είναι αναγκαία η συμμαχία με το λαό.

Στη βάση αυτή οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ τόνισαν ότι οι μορφές πάλης που θα επιλεγούν πρέπει να στηρίζουν τον αγώνα και την ίδια ώρα να συμβάλλουν στη διαμόρφωση των όρων και των προϋποθέσεων ώστε να γίνει ο αγώνας αποτελεσματικός. Αυτό είναι κάθε φορά το κριτήριο για τις μορφές πάλης που επιλέγουν οι εργαζόμενοι. «Καμία μορφή πάλης από μόνη της δεν είναι ταμπού. Κρίνεται από το αν εξασφαλίζει στη συγκεκριμένη στιγμή τη συσπείρωση, την ενότητα του κλάδου και τη συμμαχία του με τον υπόλοιπο λαό», σημείωσαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ στη συνεδρίαση του ΔΣ.
Στα πλαίσια αυτά το ΠΑΜΕ πρότεινε 48ωρη απεργία στις 14-15 Μάη. Επίσης πρότειναν γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ τη δεύτερη μέρα της απεργίας, όπου το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ να καταθέσει πρόταση, εκτιμώντας τη δυναμική από τη συμμετοχή στην απεργία, για την εξέλιξη και την κλιμάκωση του αγώνα. Πρότειναν επίσης γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ στις 18 Μάη. Ανάλογη πρόταση θα καταθέσει το ΠΑΜΕ στην ΑΔΕΔΥ, στη ΔΟΕ και την ΟΙΕΛΕ. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από όλες τις άλλες δυνάμεις.
Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ δήλωσαν ότι μία πρόταση για απεργία πάνω στις πανελλαδικές εξετάσεις, όταν η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ δεν έχει διαμορφώσει τις προϋποθέσεις ώστε οι γονείς και οι μαθητές να είναι στο πλευρό των εκπαιδευτικών, δεν συνιστά κλιμάκωση του αγώνα, αλλά είναι επιζήμια, οδηγεί στην ήττα, δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να τσακίσει το κίνημα. Η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ δεν πήρε καμία απόφαση παρότι όλες οι άλλες δυνάμεις δήλωσαν ότι θέλουν να προχωρήσουν σε απεργία μέσα στις εξετάσεις.

Τέλος, κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ άνοιξε ένα πολύ επικίνδυνο θέμα. Η ΔΑΚΕ, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης για το συνδικαλιστικό κίνημα, πρότεινε ως προϋπόθεση, όταν πραγματοποιηθούν οι γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, να στηθεί κάλπη όπου θα ψηφίζουν ακόμα και αυτοί που δε συμμετέχουν στη γενική συνέλευση. Την πρόταση αυτή, η οποία αντικειμενικά σκοπεύει στο τσάκισμα του κινήματος, υπερψήφισαν ΠΑΣΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Παρεμβάσεις. Το ΠΑΜΕ κατήγγειλε την προσπάθεια εκφυλισμού και κατήγγειλε ότι ανοίγονται έτσι επικίνδυνοι δρόμοι για το συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών.